Letní ovoce: Broskvové chilli čatní
POTŘEBUJETE: 700 g broskví, celý římský kmín, celá semínka koriandru, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 jalapeňo papričku, čerstvě mletý pepř, kůru a šťávu z 2 limetek, 1 balíček Lako Labeta, 150 g třtinového želírovacího cukru Labeta
Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny nakrájené na jemno, a dobře promícháme. Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli čatní přesolené. Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám čatní hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Čatní zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.