Letní ovoce: Meruňkovo-makový džem
POTŘEBUJETE: 1500 g vypeckovaných meruněk, 500 g želírovacího cukru 3:1, 1 lžíci celého máku (nebo dle chuti)
Očištěné a vypeckované meruňky (dokonale zralé, ale nenahnilé) pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme želírovací cukr a pomalu přivedeme k varu. Lehce vaříme asi 5 minut a přitom sbíráme pěnu. Po 5 minutách pomalého varu stáhneme hrnec z ohně, přidáme celý mák (místo modrého můžeme zkusit i bílý) a opatrně zamícháme. Hotovou marmeládu naplníme do sterilizovaných suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme na 10 minut dnem vzhůru. Skladujeme v lednici, do jednoho měsíce bychom ji měli sníst.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.