Rady ke grilování: Jak na maso nebo na zeleninu...

Veškeré pokrmy dávejte na gril až poté, co se ujistíte, že je opravdu rozpálený. Doba přípravy závisí na jeho typu a také výkonu, jak již bylo v předchozích doporučeních řečeno.
*Klobásky či jiné uzeniny a maso můžete připravovat přímo na grilovacím roštu. Uzeniny jsou zpravidla hotové za 10 až 15 minut. Nezapomeňte je zhruba po 5 až 7 minutách obrátit, aby se opekly z obou stran.
*U masa závisí doba přípravy i na druhu masa a na výšce steaků. Nejrychleji připravíte ryby a drůbež. Vepřové steaky trvají o něco déle, hovězí a zvěřina pak nejdéle. Maso je třeba pravidelně kontrolovat a obracet, aby se propekl rovnoměrně z obou stran. Pokud si s přípravou chcete vyhrát, pořiďte si teploměr na maso.
*Ryby se dají připravovat také v hliníkové fólii určené přímo na grilování. Fólie zajistí, že tuk z masa neulpí na grilu, ryba se propeče rovnoměrně a bude chutnější.
*Na grilování sýru si kupte buď výše zmíněnou hliníkovou fólii (např. na hermelín), nebo hliníkové tácky, na nichž budete kousky grilovat. Sýr nedávejte přímo na rošt, protekl by jím do spodní části grilu a vše by zašpinil. Během grilování sýr obracet nemusíte, pochutnáte si na něm do 10 minut.
*Grilovat se dá i zelenina, a to na různé způsoby. Skvělý je lilek, cuketa nebo paprika, které stačí zakápnout olivovým olejem, přidat dle chuti sůl a koření a upravovat nejlépe v hliníkové fólii či na tácku nakrájené na silnější kolečka. Chcete grilovat směs zeleniny? Nachystejte si kovovou nádobu, do níž nakrájenou zeleninu dáte, přidáte olivový, koření, sůl či pepř a vše grilujete za občasného promíchání.
* Z ovoce je ke grilování ideální čerstvý ananas nakrájený na silnější kolečka. Křupavou krustičku na něm vytvoříte, když ho z vrchní strany potřete trochou medu. I ovoce je vhodné grilovat v hliníkové fólii či na tácku. Na dochucení se hodí med nebo cukr.
Více o grilování včetně 50 skvělých receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 20.