Rady ke grilování: Co vědět, než koupíte gril?

Možná přemýšlíte, že si před letošní grilovací sezonou pořídíte nový gril. Nabídka v obchodech je pestrá, takže „začátečník“ může zprvu váhat, pro jaký výrobek se rozhodnout. Poradíme vám, jak si vybrat gril ideální pro vaše potřeby, který splní svůj účel a zároveň dobře poslouží několik let.
Typy grilů
Záleží na tom, jaký druh paliva při grilování použijeme, na základě toho je pak můžeme rozdělit do tří kategorií, přičemž každá má své klady a zápory.
1. Na dřevěné uhlí
Klady: Nižší pořizovací cena, snadno se s ním manipuluje.
Zápory: Dlouhá příprava před grilováním, velká spotřeba paliva, odkapávající tuk z masa se dostává do ohně a mohou se uvolňovat škodliviny.
2. Na plyn
Klady: Jednoduchá manipulace, univerzální použití, po grilování nejsou nepořádek ani zplodiny.
Zápory: Vyšší pořizovací cena, nutnost připevnění k propanbutanové lahvi, nebezpečí požáru při neopatrné manipulaci.
3. Na elektřinu
Klady: Je vhodný i na balkon či terasu, nevytváří zplodiny ani popel, snadná obsluha a regulace teploty.
Zápory: Vyšší pořizovací cena, vyšší náklady na provoz, dále je i nutnost přívodu elektrické energie.
Nad čím se ještě zamyslet před koupí?
*Místo používání
Pokud bydlíte v paneláku a máte k dispozici jen balkon, je pro vás ideální gril elektrický, který nezabere mnoho místa, a nemusíte řešit popel, který létá sousedům do oken. Elektrický gril je obvykle menší, takže na něm sice nepřipravíte 10 steaků najednou, ale pro malou balkonovou grilovačku postačí. Gril na dřevěné uhlí je pro změnu ideální na zahradu nebo na chatu pro kutily, kteří si chtějí vyhrát s přípravou. Pochoutky z takového grilu navíc nejvíce připomínají pečení na otevřeném ohni. Plynový gril se hodí zejména na zahradu rodinných domů. Rychle se rozehřeje a maso i zelenina se na něm dá péct v podstatě okamžitě.
*Bezpečnost výrobku
Při koupi grilu je nezbytné zhodnotit stabilitu a pevnost konstrukce a také to, zda má poklop a jak tento poklop (nebo li víko grilu), drží. Bezpečnost zajistí i dvouplášťové tělo grilu, díky kterému nebude zvenku horký na dotek. Zjistěte si také, jak se z něj dá vyjmout rošt – mělo by to jít snadno, aniž byste se museli dotýkat té části, na níž se griluje.
*Kvalita konstrukce
Konstrukce musí dobře držet a současně by měla být odolná vůči deformaci, ke které při dlouhodobém používání grilu zákonitě dochází. Ideální jsou konstrukce z dostatečně tlustého plechu a ze zdravotně nezávadných materiálů vhodných ke styku s potravinami.
*Snadné čištění
Na čištění hodně záleží, proto si gril před koupí pořádně prohlédněte, zda nemá nějaká špatně dostupná místa. Rovněž si zjistěte, zda má rošt nepřilnavou vrstvu, na níž nebudou ulpívat zbytky potravin a mastnota.
*Velikost roštu
Rošt má zabírat co největší plochu grilu, aby se žár rovnoměrně rozložil. Pro čtyřčlennou rodinu se uvádí minimální plocha pro pečení 1500 cm2. K některým grilům se dají dokoupit přídavné rošty.
*Hmotnost grilu
Záleží na typu grilu i na tom, zda ho hodláte často přesouvat z místa na místo. Na trhu jsou lehké modely vážící kolem 5 kg, ale i grily 100kilové.
*Výkon grilu
Pro 1 až 4 osoby postačí výkon do 5 kW, pro 5 až 10 osob by měl být 5 až 10 kW a pro více než 10 lidí je ideální gril s výkonem nad 10 kW.
*Polohovatelnost roštu
U grilů na dřevěné uhlí se zajímejte o možnost polohování roštu. Mělo by být možné dát ho do různé výšky, čímž se reguluje vzdálenost pokrmu od uhlí. Tím se ovlivňuje doba přípravy pokrmu.
Více o grilolvání včetně 50 skvělých receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 20.