Káva není jenom nápoj: Koláč s kávovým krémem
POTŘEBUJETE: 130 g hladké mouky, sůl 25 g kakaa, 100 g másla, 110 g cukru krupice, 1 žloutek, vanilkový extrakt, 340 g mascarpone
Na krém: 310 ml smetany ke šlehání 40%, 2 hrnky nasekané kvalitní čokolády, 2 lžíce jemně mleté kávy
Prosejeme mouku, sůl a kakao do mísy. V jiné míse ušleháme máslo s cukrem, zašleháme žloutek a vanilku, pak vmícháme moučnou směs. Těsto dáme do fólie a necháme na hodinu v lednici. Pak ho vyválíme na výšku asi 3 mm a vyložíme jím formu. Na dně těsto propícháme vidličkou a opět dáme do lednice. Pak pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut. Když korpus vychladne, naplníme ho mascarpone. Do ohnivzdorné misky dáme čokoládu na krém. V kastrůlku uvedeme do varu smetanu s mletou kávou. Jakmile bude horká, přes jemné sítko ji přelijeme přes čokoládu. Necháme 2 minuty stát, pak prošleháme dohladka. Hladký krém nastříkáme na koláč cukrářským sáčkem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.