Káva není jen nápoj: Makronky s kávovým krémem

POTŘEBUJETE: 200 g mandlové mouky, 200 g cukru moučka, 150 g bílků 200 g cukru krystal, 50 g vody
Na krém: 3 žloutky sůl, 200 g cukru krystal, 50 ml vody ,200 g másla, 2 lžičky instantní kávy granulované, 1 lžičku vody
Smícháme moučkový cukr s moukou. Odvážíme polovinu bílků a v míse je spojíme s mandlovou směsí. V rendlíku lehce promícháme vodu s cukrem krystal, dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme vařit. Jakmile teplota sirupu dosáhne 110 °C, začneme šlehat zbylé bílky do husté pěny. Když má sirup 118 °C, tenkým pramínkem ho za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Dále šleháme zhruba 10 minut, až je sníh lesklý a krémový. Pak ho vmícháme do mandlové směsi. Cukrářský sáček naplníme hmotou, na plechy vyložené pečicím papírem nastříkáme kolečka. Necháme je zaschnout a pak pečeme ve vyhřáté troubě na 140 °C 16 minut. V mixéru šleháme žloutky se špetkou soli, až zesvětlají. V mikrovlnce rozpustíme lžičku kávy ve lžičce vody a necháme vychladnout. V rendlíku smícháme cukr s vodou a svaříme na 118 °C, sirup za stálého šlehání tenkým pramínkem vlijeme ke žloutkům a dále šleháme, až směs zchladne na pokojovou teplotu. Postupně vmícháme změklé máslo, rozpuštěnou kávu i zbylou lžičku granulek kávy. Krémem makronky slepíme.
více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.