Vaříme cvalem s Michalem: Zapečené brambory s chřestem. Chřestová sezóna je totiž tu!
Oznamuje opravdový příchod jara. Kdo? Přece chřest! Tato lahodná sezonní zelenina se začíná objevovat koncem dubna a konzumuje se zhruba do půlky června. Chutné jsou totiž jen mladé výhonky, které mají pozitivní vliv na zdraví, protože obsahují vitaminy (A, B, C, K), minerály (vápník, hořčík, železo…) a hodně vlákniny. Chřestovou sezonu si užívá i šéfkuchař Aha! pro ženy Michal, který tuto zeleninu vřele doporučuje. Zkuste jeho rychlý a jednoduchý recept!
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg nových brambor
✔ 450 g zeleného chřestu
✔ 250 ml smetany
ke šlehání
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ muškátový květ
✔ 100 g sýra Provolone piccante
JAK NA TO:
1. Brambory dobře očistíme a uvaříme ve slupce ne úplně doměkka. Vychladlé je nakrájíme na plátky cca 1 cm silné.
2. Naskládáme je ve dvou vrstvách do zapékací mísy, vždy osolíme a opepříme.
3. Chřest pečlivě oloupeme.
4. Stonky chřestu rozložíme na brambory také do dvou vrstev.
5. Smetanu ochutíme muškátovým květem, trochu osolíme a opepříme a poté jí zalijeme brambory a chřest.
6. Nakonec vše posypeme strouhaným sýrem Provolone piccante.
7. Vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme 15 – 20 minut.
A jídlo je hotovo!
Michal, šéfkuchař Aha! pro ženy
Michal Řezáč (35) se profesi kuchaře věnuje od roku 1997, působil v restauracích U Schnellů, Vojanův dvůr či Potrefená husa, v Pizzerii Grosseto a Pizza Coloseum. Právě podniká v areálu Eagles Baseball & Softball, kde provozuje clubhouse.