Herečka a malířka Iva Hüttnerová (67) je vášnivou milovnicí zahrady a bylinek. "Jezte sedmikrásky! Budete zdraví celý rok."
Kde jsou bylinky, tam nesmí chybět Iva Hüttnerová (67). Tato šarmantní dáma je totiž nejen uznávanou malířkou a herečkou, můžete ji vídat třeba na Nově v Ordinaci v růžové zahradě, ale také vášnivou zahrádkářkou. Dlouhých sedm let uváděla v České televizi pořad Domácí štěstí. A o své zkušenosti s pěstováním bylinek a jejich využitím se teď podělí i s námi…
Ivo, vy a bylinky, to je dnes už nerozlučné spojení. Co vás ale vedlo k tomu, že jste se o ně začala více zajímat?
„Mým prvním učitelem byla kolegyně Vlasta Kahovcová. Řekla mi, že si na jaře vždycky dělá očistu a pije výluh z kopřiv, tak jsem se rozhodla to taky zkusit. A představte si, od té doby ho piju každé jaro. Ono je strašně důležité potkat někoho, kdo tomu rozumí, takový člověk vás pak pro bylinky snadno získá.
A předtím jste bylinky vnímala jak? Pěstovala je třeba vaše babička nebo rodiče?
„Já jsem se k zahradě dostala až někdy kolem čtyřicítky, kdy jsme si pořídili chalupu, do té doby jsem žádný vztah k zahradě, natož k bylinkám, neměla. Když jste zmínila rodiče, tak si vzpomínám na to, jak tatínek na chatě pěstoval samé užitečné věci, jako ředkvičky, saláty a tak, ale ničemu se nedařilo. Byla to nesmyslná dřina. Ty ředkvičky bývaly dlouhé a úzké, saláty zase vyrostly do velikosti dítěte a ke všemu to ani nikomu nechutnalo.“(směje se)
Vám se na zahrádce daří, zrovna pěstování jste tedy asi po tatínkovi nezdědila…
„To tedy ne. Mě to tehdy spíš odradilo, zahrádkaření mi bylo až protivné. Věděla jsem, že nikdy nebudu chtít užitkovou zahradu, že bude jen krásná. A právě bylinky mají tu fantastickou vlastnost, že jsou nejen zdravé a chutné, ale zároveň tu zahradu nádherně ozdobí. Třeba mateřídouška nebo tymián vám vytvoří úžasné koberce. A hodně hezký je i rozmarýn.“
Máte bylinky vesměs zasazené do země?
„To bych neřekla. Mám je jak v zemi, tak i v květináčích, tedy v mém případě hezkých starých hrncích. Třeba máta nebo libeček jsou neúhledné a nechci, aby mi kazily dojem, když sedím v zahradě. V hrncích získají kázeň, takže se nerozrostou po celé zahradě. Do země jsou zasazené jen ty bylinky, které zahradu zdobí.“ (směje se)
Všechny ale chutnají výborně, ať jsou hezké, nebo ne. Jde vůbec říct, která je pro vás jedničkou?
„Mým naprostým favoritem je medvědí česnek. Je krásný, vypadá jako konvalinky, dělá krásné koberce, hodí se na maso i do salátů a jeho vůně je daleko jemnější než toho klasického česneku. Takže ho můžete jíst a nemusíte se pak bát na někoho promluvit. Ale jinak mám ráda i řadu dalších bylinek. Třeba špagety už si neumím představit s oreganem z obchodu, to samé je i s mátovým čajem. Ten v pytlíku, který leží někde v krámě i tři roky, se nedá srovnat s chutí čerstvé máty.“
Máte nějaký oblíbený a jednoduchý recept, který byste doporučila?
„Zkuste třeba salát z červené řepy, ten je chutný a zdravý. Potřebujeme uvařenou řepu, kterou nakrájíme, přidáme nějaké dobré balsamico a hodně zasypeme medvědím česnekem. Pak přidáme piniové oříšky a salát je hotový. Když jsme ale u těch receptů, v poslední době je u mě kulinářský hit používat do jídel jedlé květiny. Když dáte na nějakou jarní polévku, třeba špenátovou nebo brokolicovou, hlavičky sedmikrásek, tak to vypadá kouzelně. Navíc jsou sedmikrásky moc dobré, mají takovou oříškovou příchuť. Za absolutní top ale považuji brutnák lékařský. Je to krásná kytka v zahradě, má blankytně modré květy a třeba v salátu vynikne a dokonale ho dozdobí. Brutnák chutná po okurkách. A pak bych doporučila macešky nebo řeřichu zahradní. Rozhodně si ale nedávejte konvalinky…“
Celý rozhovor najdete v tištěném Aha! pro ženy. V prodeji na stáncích jen za 7,90 Kč.