ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ: Upečte si celozrnné linecké od Lenky Školaudové, zakladatelky značky Le Zentaine!
Vypadá jako klasické cukroví, připravuje se podobně, chutná stejně skvěle, ne-li líp, a je »nadupané« ingrediencemi, které patří do kategorie zdravého mlsání. A navíc neobsahuje žádnou bílou mouku! Do jeho výroby se pusťte ideálně pár týdnů před Vánocemi, aby se krásně uleželo a zvláčnělo.
POTŘEBUJETE:
✔ 150 g celozrnné mouky pšeničné
✔ 100 g sojové mouky hladké plnotučné
✔ 100 g kokosového oleje
✔ 60 g agávového sirupu
✔ 25 g citronové kúry (chemicky neošetřené)
✔ 1 vanilkový lusk
✔ 2 žloutky
✔ 100 g marmelády
JAK NA TO:
Nastrouháme kůru z čerstvého citrónu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože vyškrábeme zrníčka z obou polovin lusku a smícháme s moukami a kůrou z citrónu. Rozpustíme kokosový olej a přimícháme sirup a žloutky. Tekutou směs přidáme do sypké směsi, uhněteme těsto a dle potřeby přidáváme vodu. Těsto nakonec vyválíme na tenký plát a vykrajujeme tvary dle libosti. Pečeme na 170°C cca 5 min dozlatova. Skladujeme v chladu a těsně před Štědrým dnem spojíme marmeládou.