VÁNOČNÍ PEČENÍ: Romana ze Sedlce u Mikulova pekla perníčky nejen na ozdobu!

Naše čtenářka si myslela, že perníčky ozdobí svůj dům. Co na plat - moc dlouho nevydržely, protože chutnají zkrátka báječně!
POTŘEBUJETE:
✔ 400 g hladké mouky
✔ 75 g másla
✔ 2 vejce a 1 na potření
✔ 140 g moučkového cukru
✔ 2 lžíce medu
✔ 1 lžíce jedlé sody
✔ 2 lžičky mletého perníkového koření
✔ 1 lžíce kakaa
Na polevu:
✔ červené cukrářské barvivo
✔ 2 bílky na sníh
JAK NA TO:
1. Suroviny smícháme dohromady a zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Zabalíme je do potravinářské folie a necháme 12 hodin odležet v lednici.
2. Vál posypeme hladkou moukou a těsto rozválíme na 3 mm plát. Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.
3. Z těsta vykrajujeme požadované tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kousky necháváme mezeru, perníčky se pečením trochu zvětší. Pečeme 10 až 12 minut.
4. Upečené kousky po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem, perníčky pak budou lesklé.
5. Na polevu rozšleháme 2 bílky a 100 g cukru na tuhý sníh. Polovinu sněhu obarvíme červeným cukrářským barvivem. Na upečená srdíčka nanášíme červený sníh nožem. Bílým sněhem v cukrářském pytlíku můžeme zdobit běžným způsobem.