Tajný pohřeb Josefa Somra (†88): U mamičky a tatíčka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tajný pohřeb Josefa Somra (†88): U mamičky a tatíčka

Herec by 15. dubna oslavil 89. narozeniny. Zemřel loni v říjnu.
Herec by 15. dubna oslavil 89. narozeniny. Zemřel loni v říjnu. (Hynek Zdeněk, archiv)

Na svého miláčka nezapomněli! Vracov na Hodonínsku pojmenoval po svém nejslavnějšímu rodákovi Josefu Somrovi (†88) novou ulici. Stalo se tak jen pár dní před prvním výročím jeho úmrtí. Výpravčí Hubička z Ostře sledovaných vlaků či profesor Ječmen z filmových Básníků už také konečně spočinul v hrobě.

Urnu s ostatky uložil Somrův bratr s příbuznými před dvěma týdny. „Hercova rodina nechala na hřbitově v urnovém háji zřídit nový hrob,“ prozradil deníku Aha! starosta Petr Fridrich (41, nez.).

U mamičky a tatíčka

Hrob se nachází v levé »spodní« části vracovského hřbitova. „Odpočívá tam nejen Josef Somr, ale i jeho rodiče – milovaná mamička a tatíček, jak je sám Jožka vždy s velkou úctou a upřímností oslovoval,“ přiblížil starosta. Zároveň pozval hercovy příznivce i veřejnost, aby se u hrobu kdykoliv zastavili Jožku pozdravit. Nejslavnější vracovský rodák, který zemřel 16. října 2022, si to nejen podle přesvědčení místních rozhodně zaslouží.

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil?

Video se připravuje ...

50 nových domů

Na pojmenování nové ulice, která vzniká v lokalitě Olšíčka, se pak shodla vracovská městská rada a nápad posvětili na schůzi i zastupitelé. „Jožka Somr byl nejen výborným divadelním a filmovým hercem, ale především skvělým člověkem a hrdým vracovským patriotem,“ připomněl starosta Fridrich. Ve slováckém městečku prý nikdo nepochybuje, že by jejich miláček měl upřímnou radost, že se jeho milovaný Vracov rozrůstá a stěhují se do něj i lidé z širokého okolí. Nová ulice Josefa Somra, kde se staví 50 rodinných domů, by nemohla dostat svůj název bez souhlasu hercovy nejbližší pozůstalé rodiny. „Za jejich vstřícný a laskavý přístup je jim třeba poděkovat,“ uzavřel starosta.

Patriot až do morku kostí

Herec nedal nikdy na svůj Vracov dopustit. Vyrostl zde, dokonce za místní fotbalové áčko v padesátých letech chytal. Do města se vracel vždy, jakmile mu to povinnosti dovolily. Když žili jeho rodiče, odmítal dokonce o prázdninách natáčení – pracoval místo toho na vinohradě. Herec se k svému původu hrdě hlásil. V Praze si dokonce předplatil místní týdeník Slovácko. A Vracov si slavného rodáka považoval. Dostal dokonce čestné občanství.

Hrob herce Josefa Somra († 88) v jeho rodném Vracově den před Památkou zesnulých.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.