Domácí peklo Josefa Somra (†88): Vztek a slzy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Domácí peklo Josefa Somra (†88): Vztek a slzy

Několik let před svou smrtí prodal Josef Somr dvě nemovitosti...
Několik let před svou smrtí prodal Josef Somr dvě nemovitosti... (archiv)

Kultovní herec Josef Somr, který odešel do hereckého nebe 16. října ve věku 88 let, proslul zejména scénou ze snímku Ostře sledované vlaky, kdy razítkoval své herecké kolegyni holou zadnici. To však jeho konzervativní otec těžce nesl. Na syna měl vztek, maminka počin syna oplakala.

Rozhodnutí mladého Somra, že se vrhne do světa herectví, nenesli jeho rodiče nikterak dobře. Lechtivá scéna z Ostře sledovaných vlaků ale doma rozpoutala doslova peklo. 

„Přijel domů a cítil se tak uražený, tak ponížený, že málem zapomněl na to, že se nesmí fackovat. Bylo vidět, že by mě nejraději zmlátil do bezvědomí. Skutečně to neunesl, tvrdil, že něco takového by se na dráze, nebo jak se u nás říkalo, na štrece, nikdy nemohlo stát,” převyprávěl pak Josef v knize Křehké vztahy první reakci otce. 

Zemřel Josef Somr (†88), herec s mimořádným nasazením

Video se připravuje ...

Stud pak pocítila i maminka. „A mamička to proplakala, protože jí všichni dali najevo, že takové zhůvěřilosti, jaké jsem tam předváděl, se nedělají. Byl to také první film v životě, který viděla. Dovedete si představit, co to bylo pro ženu chodící každou neděli ve slováckých sukních do kostela," píše také Somr v knize. 

Ať už rodiče brali herecký počin svého syna jakkoli těžce, pravdou je, že si snímek vysloužil Oscara.

Znělka 52. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech s Josefem Somrem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.