Tajemství zesnulého Somra (†88): URČIL SI ROK SVÉ SMRTI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tajemství zesnulého Somra (†88): URČIL SI ROK SVÉ SMRTI!

Josef Somr
Josef Somr (Foto ara)

Excelentní herec Josef Somr (†88) odešel do hereckého nebe. Jako profesor Ječmen z Básníků, Servác ze Tří veteránů nebo výpravčí Hubička z Ostře sledovaných vlaků s námi už ale zůstane provždy. To, že Pan Bůh mu už moc života nedá, Somr pochopil v den, kdy dosáhl 88 let.

„Víc jak dvě osmičky už ale nedokážu,“ řekl Aha! herecký bard, který nakonec zemřel včera dopoledne v Nemocnici Na Pleši v Nové Vsi pod Pleší, kde se léčí lidé s tuberkulozou a s respiračním onemocněním. „Příčinou byly pravděpodobně obtíže s dýcháním,“ řekl Aha! hercův synovec Pavel. „Do sanatoria ho přivezli před několika dny, aby mu umožnili lépe dýchat, neboť měl dlouhodobé problémy s plícemi,“ dodal synovec.

Už ani do trafiky

Somr se v posledních letech potýkal s mnohými zdravotními problémy a proto také herecké řemeslo už dávno pověsil na hřebík a zmizel z povrchu zemského. Aha! se Somrem naposledy hovořilo v dubnu letošního roku, když mu šlo poblahopřát k 88. narozeninám. V trafice naproti jeho domu v Moravské ulici na pražských Vinohradech jsme se tehdy dozvěděli, že herec si už nechodí každé ráno pro noviny, jak to měl celý život zvykem. „Pana Somra už nevidím, pro noviny teď chodí jeho paní,“ dozvědělo se Aha! v trafice.

Dojatý Somr: Nestydím se plakat, rád jsem sentimentální!

Video se připravuje ...

Práci už nechtěl

A protože herec nezvedal už ani stálou linku, ani mobil, zazvonili jsme u jeho dveří. A měli jsme štěstí. V mikrofonu se ozval hercův charakteristický hlas. „Jste hodní, že jste si vzpomněli. Děkuji za zájem a buďte zdrávi! Se mnou ale už nic není. Telefony nezvedám, protože už žádnou práci nechci a žiju často po špitálech,“ sdělil bez skrupulí herec, kterého v životě už potrápila slinivka, srdce, mozek a plíce.

Schránka zchátralá

Kvůli problémům s dýchacím ústrojím už herecký bard několikrát ležel na plicním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. „Jsme už schránky zchátralé. Lepší už to nebude. Já jsem se ale s tím stářím dávno smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce,“ komentoval věcně Somr, který se naposledy objevil ve filmu Jak básníci čekají na zázrak (2016) a o rok později četl ještě pohádky v rámci televizního cyklu Pohádky Karla Jaromíra Erbena. Od té doby se před kameru nepostavil. A Divadlo Viola, které tak miloval, už také dávno vzdal.

Chtěl ještě chvíli žít

Coby milovník vína si ještě před covidem herec rád zašel na víno, potom ho ale pandemie uvěznila za zdmi bytu. A protože patří do vysoce ohrožené skupiny, mezi lidi už nikdy chodit nezačal. „Chvilku bych rád ještě žil,“ hlesl herec, než se s námi rozloučil. Chvilku, šest měsíců, se mu to opravdu ještě dařilo, a to díky skvělým lékařům a jeho manželce Aleně.

Josef Somr si stojí za svým: Před kameru už nikdy a s nikým!

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
bursik
17. 10. 2022 • 06:31

Úžasný a excelentní! Odpočívej v pokoji , umelce

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.