Josef Somr oslavil 88 a uzavřel se před světem: Často žiju po špitálech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Josef Somr oslavil 88 a uzavřel se před světem: Často žiju po špitálech

Josef Somr
Josef Somr (Foto Aha! – Robert Klejch a Martin Hykl)

Profesor Ječmen z Básníků, Servác ze Tří veteránů nebo výpravčí z Ostře sledovaných vlaků se úplně »zakuklil«. Nedávno oslavil legendární herec Josef Somr 88. narozeniny, nyní ze svého domu už takřka nevychází a pokud ano, tak jezdí pouze do nemocnice.

Už si ani nechodí každé ráno pro noviny do trafiky, kterou má na Vinohradech pět metrů od domu, kde žije. „Pana Somra už nevidím, pro noviny teď chodí jeho paní,“ dozvědělo se Aha! v trafice. Jelikož herec nezvedá už ani stálou linku, ani mobil, zazvonili jsme u jeho dveří. A měli jsme štěstí. V mikrofonu se ozval hercův charakteristický hlas. „Jste hodní, že jste si vzpomněli. Děkuji za zájem a buďte zdrávi! Se mnou ale už nic není. Telefony nezvedám, protože už žádnou práci nechci a žiju často po špitálech,“ sdělil bez skrupulí herec, kterého v životě už potrápila slinivka, srdce, mozek a plíce.

Hvězda Ostře sledovaných vlaků Jitka Zelenohorská: Čeká mě operace nohou!

Video se připravuje ...

Schránka zchátralá

Kvůli problémům s dýchacím ústrojím už herecký bard několikrát ležel na plicním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. „Jsme už schránky zchátralé. Lepší už to nebude. Já jsem se ale s tím stářím dávno smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce,“ komentuje věcně Somr, který se naposledy objevil ve filmu Jak básníci čekají na zázrak (2016) a o rok později četl ještě pohádky v rámci televizního cyklu Pohádky Karla Jaromíra Erbena. Od té doby se před kameru nepostavil. A divadlo Viola, které tak miloval, už také dávno vzdal. Coby milovník vína si ještě před covidem herec na něj rád zašel, potom ho ale pandemie uvěznila za zdmi bytu. A protože patří do vysoce ohrožené skupiny, bojí se chodit mezi lidi i teď. „Chvilku bych rád ještě žil nejenom po špitálech,“ přeje si.

BOHUMIL HRABAL

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivanak
27. 4. 2022 • 08:01

Přeji panu HERCI Somrovi hodně zdravíčka. Jeho role byly vždy skvěle zahrane..diky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.