Menzel hercem! Za seriál luxusní koupelna | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Menzel hercem! Za seriál luxusní koupelna

1996: Hospoda (seriál)
1996: Hospoda (seriál) ( Pavel Machan, Martin Přibyl, archiv)

Byl to režisér s darem od boha. Oscarové Ostře sledované vlaky (1966) zná celý svět. Snímky jako Skřivánci na niti, Vesnička, Postřižiny nebo Slavnosti sněženek se staly klasikou poměrně záhy po uvedení do kin. Jenomže Jiří Menzel byl znamenitým hercem.

Fanoušci ho znají z řady zásadních filmů, ale pamatují si ho také jako primáře psychiatrie Práška ze seriálu Hospoda. Sitcom, který proslavili skvělí herci, jimž jste věřili, že jsou štamgasti a vedou své chytré řeči v české hospodě...

Vydělal si na koupelnu

I když tomu nejdřív herci nevěřili, stalo se to, co režisér Jaroslav Dudek (†68) předpovídal – seriál Hospoda je proslavil. Natočilo se 52 dílů ve dvou sériích a lidé zdejší postavy zbožňovali – Petr Nárožný jako hostinský glosoval, byl sarkastický, štamgasti pronášeli povedená moudra i hlášky, občas zaperlil nerudný dědek Horáček (skvělý Lubomír Lipský), nebo se zjevil popudlivý tělocvikář (Václav Knop). A v tomto, pro něj ne zrovna lákavém prostředí, zářil i režisér Menzel. Roli přijal, protože to byla výzva – i slušné finance navíc. Později přiznal, že jen díky ní si mohl ve svém podkrovním bytě zařídit luxusní koupelnu.

Instruktáž pro manželky

Byl to fenomén devadesátek, měl obrovskou sledovanost. Herci, kteří se v něm objevili, si s úsměvem šuškali, že jde o instruktážní seriál pro manželky, které se stále ptají, o čem si chlapi povídají v hospodě. Co díl, to rozehraná anekdota. I když se natáčelo v ateliéru, iluze byla dokonalá. Nechyběl pravý cigaretový kouř a pivo teklo proudem. A právě to Jiří Menzel nesnášel! Režisér, který natočil slavné Postřižiny, byl jeho zapřisáhlý odpůrce. „Já pivo nerad, jakékoliv. Můj žaludek ho nesnáší,“ svěřil.

Video se připravuje ...

Pivo nemám rád!

Natáčení Hospody proto pro něj mnohdy znamenalo utrpení „Když jsem se musel napít piva, vždycky jsem ho hned vyplivl. Zpátky, pod stůl… Tajně jsem uléval stranou. Prostě pivo nemám rád a nic se na tom nezměnilo,“ vzpomínal dodatečně. Režisér Jaroslav Dudek ho ale dlouho trápit nenechal – kvůli Jiřímu Menzelovi nechal změnit scénář a slavný režisér se z pivního štam-
gasta změnil na milovníka vína. Ovšem ani na tom si moc nepochutnal. „Nalévali mi rybízový džus. A ten mám rád,“ prozradil.

Diplom za držení půllitru

Protože všichni kolegové věděli, jaký má režisér Menzel vztah ke zlatavému moku, vznikly při natáčení různé kuriózní situace. „Jirka Menzel nejen, že nepije pivo, ale my jsme mu chtěli dát diplom, že poprvé v životě vůbec držel půllitr v ruce. Ale nenapil se, nikdy! Říkali jsme mu, že je opravdu unikátní případ a že je díky Hospodě zaznamenáno pro národ a budoucí generace, že pivo v ruce alespoň držel. Smál se, on byl takový cudně plachý,“ zavzpomínal herecký kolega Jan Kanyza (72).

V Hospodě hrál právníka

Zatloukala a spolu s Menzelem patřili ve svých rolích k nejvzdělanějšímu osazenstvu hospody. Diváci Hospodu milovali natolik, že se chystala třetí série. Nikdy k ní ale nedošlo – režisér Dudek zemřel a nikdo po něm natáčení nechtěl převzít. Někteří herci také navždy odešli, jiní odstoupili. Mezi nimi Jiří Menzel – dvě série natočil, ve třetí už hrát nechtěl. Věděl, že i tak zůstane nezapomenutelným doktorem Práškem...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
13. 9. 2020 • 08:02

O mrtvých jen dobře ! Ale tenhle byl tragická figura, strašný zivot

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.