Janda, Filipovská, Neckář: Přátelé ronili pro Přenosilovou slzy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Janda, Filipovská, Neckář: Přátelé ronili pro Přenosilovou slzy

Pohřeb Yvonne Přenosilové - Václav Neckář a Milan Drobný
Pohřeb Yvonne Přenosilové - Václav Neckář a Milan Drobný (Blesk:foto CNC: Marek Patek, Pavel Machan, David Kundrat, Martin Hykl)

Na poslední cestu se vydala oděná celá v bílém a v té nejprostší rakvi, jaká jen existuje, stlučené jenom z prken. Taková jsou pravidla judaismu a Yvonne Přenosilová (†76) si je přála alespoň zčásti dodržet.

Syn Max (44), který přijel s partnerkou z Mnichova, maminčinu přání o dodržování židovských tradic vyhověl. Poslední rozloučení se konalo na Novém židovském hřbitově. Právě na pražském Žižkově Yvonne po návratu z emigrace žila. Zpěvačka má teď na hřbitově dobrou společnost v podobě spisovatelů Oty Pavla (†42), Franze Kafky (†40) nebo Arnošta Lustiga (†84).

Petr Janda na pohřbu Yvonne Přenosilové

Video se připravuje ...

„Miluju písničku Roň slzy a od pondělka, kdy Yvonne zemřela, si ji v duchu zpívám. Byla to bezvadná, výjimečná ženská, po které tu zůstane díra,“ řekla Aha! Saskia Burešová (77). Poslední sbohem přišla dát v jarmulkách či bez nich plejáda kolegů, kamarádů a členů židovské obce v čele se zemským rabínem Karolem Sidonem (†81). Ten v síni také pronesl nad rakví krátkou řeč a modlitbu.

Podle židovských tradic pak smuteční průvod rakev s černým suknem doprovodil k čerstvě vykopanému hrobu. Rabín nejdřív přednesl v hebrejštině žalm a poté každý ze smutečních hostů zasypal Yvonne třemi lopatkami připravené hlíny. Někteří, jako například Petr Janda (81) nebo nejlepší Yvonnina kamarádka Pavlína Filipovská (82), na rakev hodili i květinu, přestože ty mít zesnulý podle židovských pravidel nesmí, stejně jako šperky.

Jitka Zelenohorská na pohřbu Yvonne Přenosilové

Video se připravuje ...

I Petr Janda si od rána broukal písničku Roň slzy. „Tu mám od Yvonne nejradši,“ vysvětlil a zavzpomínal na chvíli, kdy zpěvačku poprvé uviděl. „Přišla taková obtloustlá patnáctiletá holčička, ale když zazpívala, tak nám spadla brada. To bylo jak vodní elektrárna. Takhle brutální alt jsem ještě nikdy neslyšel. Navíc Yvonne byla výjimečná a fakt vtipná, vymýšlela srandu a blbla. Je mi už teď bez ní teskno,“ netajil se Janda.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.