Jan Punčochář z Masterchefa shodil 26 kg! Jak to šéfkuchař zvládl?
Všichni ho znají jako porotce z nováckého kulinářského soutěžního pořadu MasterChef. Je ale také šéfkuchařem a majitelem restaurace U Matěje v pražských Dejvicích. Jan Punčochář (43) vaření miluje tělem i duší, takže není divu, že je stále v jednom kole. A hlavně – v kuchyni!
Vaříte už dlouhé roky, máte za sebou viditelné úspěchy. Co je ale podle vás na práci kuchaře nejtěžší?
„Nejtěžší? Já tam nevidím nic těžkého. Ale asi to, když ráno v osm přijdete a v jedenáct nebo ve dvanáct večer přijdete domů. Takže asi ta stojací práce.“
Prozradíte, jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
„Těch je strašně moc! Každý den, když se probudíte, tak máte chuť na něco jiného. Ale říkám si, že asi řízek. Neděle je od slova řízek.“ (smích)
Co je pro vás klíčové při výběru vítěze soutěže MasterChef? Mnohdy ti, kteří triumfují, budí mezi diváky dost velké emoce...
„Důležité hlavně je, jak umí vařit. A také jak uvaří zrovna ten den, protože všechno se vždycky nepovede. Takže je to také hodně o okamžiku a jak se soutěžící soustředí na ten daný pokrm.“
Porotcujete už pár let, ještě vás to baví?
„No jistěže ano! Jinak bych to ani přece nedělal!“
Jak snášíte kritiku? I když jste cenami ověnčený, přece jen se jí nejspíš nevyhnete, ne?
„Kritika je zdravá věc, obzvlášť když to je kritika konstruktivní. Pak ji rád příjmu a zamyslím se nad tím. No, a když je to kravina, tak to hodím pod stůl.“
Do MasterChefa opět zavítali „odpadlíci“.
Vedete úspěšnou restauraci U Matěje, máte v plánu otevřít si ještě nějakou další?
„Ne, já nechystám nic! Mám v plánu udržet tu, co je tady a teď, zmíněnou restauraci U Matěje, protože ji máme plnou a přeji si, aby to tak bylo i nadále. Mám rád, když projdu restaurací a vidím na stolech jen prázdné talíře.“
Před časem jste zhubl o neuvěřitelných 26 kilo. Daří se vám váhu udržovat?
„Jde to nahoru a dolů. Samozřejmě je to o tom, že člověk musí mít extrémně vyvinutou pevnou vůli. A já mám extrémně vyvinutou slabou vůli.“ (smích)
Tak teď jste mi nahrál na otázku. Jelikož o sobě říkáte, že máte slabou vůli, daří se vám na tom nějak zapracovat?
„Na té slabé vůli? Ne, já nechci. Mně se to líbí.“ (smích)
Jak šel čas se soutěží MasterChef. Co se stalo s vítězi minulých ročníků?
JAK VZNIKAL ROZHOVOR
S šéfkuchařem Janem Punčochářem jsme se potkali v jeho restauraci U Matěje, na křtu nového projektu extrakurzy.cz, jehož je hlavní tváří. Rozhovor se tedy nesl ve velkém ruchu, avšak v příjemném duchu. Jan byl velice příjemný, s úsměvem na tváři a bylo evidentní, že vařením doslova žije. Měla jsem i příležitost od něj něco ochutnat a musím se přiznat, že to opravdu stálo za to!
Celý rozhovor naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (5. 11. 2022)