Co ještě prospěje, když chceme do léta zhubnout pár kilo...

Zimní bundy a kabáty jsme už definitivně odložili, přivítali jaro a mnozí z nás tak říkajíc ladí formu do plavek. Už při jakákoliv zmínce o jarní očistě organismu si většina lidí představí půst nebo drsnou dietu, kdy se musíte vzdát veškerých svých oblíbených jídel a pochutin a živit se salátem. Tak to ale určitě být nemusí. Chcete-li po zimě trochu odlehčit organismus a shodit pár kilo, stačí zařadit do jídelníčku zdravější potraviny a začít s pravidelným pohybem. To na jaře není tak těžké, protože slunce a delší dny lákají ven… Jak na to poradí také naši odborníci.
Co ještě prospěje?
* Listová zelenina
Kapusta, řeřicha, špenát, římský salát nebo třeba mangold jsou druhy nabité antioxidanty. Pomáhají chránit buňky před poškozením, fungují jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám či cukrovce. Jejich konzumace podporuje tvorbu trávicích enzymů, pomáhá k lepšímu zažívání a prospívá střevnímu mikrobiomu. Ve většině druhů listové zeleniny najdeme kromě antioxidantů také vysoký podíl vitamínu C a E, betakaroten, kyselinu listovou, z minerálů pak železo, draslík, hořčík a vápník.
* Bylinky a koření
Mají protizánětlivé a očistné účinky. Podrážděný žaludek zklidní heřmánek, od nadýmání zase uleví máta nebo fenykl. Pokud chcete nastartovat metabolismus, dopřejte si zázvor nebo kurkumu. Na jaře by na vašem talíři rozhodně neměl chybět také čerstvý medvědí česnek, který stimuluje činnost ledvin a jater a podporuje trávení. „Zapomenout nesmíme ani na kopřivu, která je právem označovaná za detoxikační bylinu. Podporuje látkovou výměnu, pročisťuje krev a je nabitá vitamíny a minerály – ne nadarmo je pevnou součástí celé řady jarních jídel,“ dodává Tomáš Louda z online supermarketu Košík.cz.
* Nakládané a fermentované potraviny
V posledních letech slaví velký comeback. Mnoho lidí se tak navrací k receptům od babiček, které poctivě nakládaly téměř vše a dobře věděly, proč. Fermentace a nakládání jsou skvělý způsob, jak uchovat zdraví prospěšné látky po delší dobu a dopřát během zimy a na začátku jara, když ještě na úrodu sezonní zeleniny čekáme. Střevní mikroflóru, a tedy i imunitu podpoří kysané zelí, nabité vitamínem C a probiotiky, v českých domácnostech se zabydlelo i kimchi, původem korejské jídlo z nakládané a fermentované zeleniny. Velkým hitem je kombucha, fermentovaný lehce perlivý nápoj z čaje a živých kultur.
Co nás nastartuje
* Otužování
Řízené vystavování těla nízkým teplotám, má pozitivní vliv na posílení obranyschopnosti organismu a působí protizánětlivě. Některé studie uvádějí, že stačí 1,5 minuty denně ve studené vodě a riziko onemocnění se snižuje až o 30 procent. Mezi další benefity otužování patří například zmírnění alergií, které nás na jaře začínají trápit, chronických bolestí, zlepšení nálady nebo prevence cévních onemocnění, vysokého krevního tlaku i »obyčejného« nachlazení. Pokud je tělo zvyklé na určitou formu chladu, udrží si svou tělesnou teplotu snáze. Při otužování dokonce ubývají i tukové polštářky, což je při očistě organismu žádoucí. Chlad totiž podporuje prokrvení tkání, zrychluje metabolismus a také pomáhá prokrvit svrchní vrstvy kůže, čímž zmírňuje projevy celulitidy. Zpočátku bývá otužování spíše nepříjemné, ale postupem času se může stát prospěšným pomocníkem našeho zdraví. Začít by se však mělo pomalu. Vhodným startem je například sprchování studenou vodou, krátký pobyt na mrazivém vzduchu s minimem oblečení, oblékání se do méně vrstev či snížení teploty v interiérech. Zdravotně prospěšná je i pravidelná návštěva finské sauny nebo kryokomory, kde teplota dosahuje až -80 stupňů. „Způsobů, jak se začít otužovat, je mnoho. Ideální je začít ve sprše ochlazováním končetin a postupným prodlužováním času a rozšiřováním ochlazované zóny na zbytek těla. K dosažení pozitivních efektů stačí krátká doba, 30 sekund až tři minuty,“ radí MUDr. Eva Kociánová, z I. interní kliniky-kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc a garant projektu Srdce v hlavě. Pokud chceme dosáhnout pozitivního vlivu na zdraví, je důležitá pravidelnost.
* Saunování
Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o jakýsi opak otužování, ale to není tak úplně pravda. Slovo sauna pochází z finštiny a znamená lázeň. Saunování je proces, kdy se střídá intenzivní prohřívání těla, tj. pocení s intenzivním ochlazením. Následuje relaxace a doplnění tekutin. Dochází při něm k prohřátí a prokrvení tkání, což pomáhá regeneraci svalů a kloubů, zlepšení termoregulace a prokrvení periferií těla, posílení kardiovaskulárního systému, vyplavení endorfinů, které navozují dobrou náladu, zklidňují mysl, tiší bolest a navozují pocit fyzické i psychické relaxace. V neposlední ředě posiluje horní cesty dýchací a působí preventivně proti nachlazení, podporuje funkci imunitního systému a detoxikaci organismu, kdy se z těla prostřednictvím potu vyloučí přebytečná voda a škodlivé látky.
Více o tom, jak do léta být ve formě čtěte v tištěném APŽ číslo 18.