Do léta ve formě!

Zimní bundy a kabáty jsme už definitivně odložili, přivítali jaro a mnozí z nás tak říkajíc ladí formu do plavek. Už při jakákoliv zmínce o jarní očistě organismu si většina lidí představí půst nebo drsnou dietu, kdy se musíte vzdát veškerých svých oblíbených jídel a pochutin a živit se salátem. Tak to ale určitě být nemusí. Chcete-li po zimě trochu odlehčit organismus a shodit pár kilo, stačí zařadit do jídelníčku zdravější potraviny a začít s pravidelným pohybem. To na jaře není tak těžké, protože slunce a delší dny lákají ven… Jak na to poradí také naši odborníci.
Drobné změny pomohou
Jednou z nejčastějších chyb při snaze upravit jídelníček jsou radikální změny. „Mnoho lidí má u hubnutí přístup buď, anebo. To znamená, že buď drží přísnou dietu, ráno snídají vločky, obědvají salát a do toho hodinu dřou ve fitku, nebo snídají buchtu z pekárny, na oběd chodí do restaurace a z práce jedou autem rovnou domů k televizi,“ vysvětluje nutriční terapeutka Ing. Mgr. Veronika Pourová. Tento přístup ale podle ní vede často k selhání. Místo drastických změn doporučuje začít pozvolna. „Klidně můžeme začít jen tím, že přidáme pohyb. Pokud jste se doposud nehýbali, může stačit třeba půl hodiny chůze denně. Až si na pohyb trochu zvykneme, můžeme přidat další změnu, třeba to, že si 1až 2 obědy týdně nachystat do krabičky, v pekárně si místo koláče koupit obložené pečivo a tak dále,“ radí. Právě drobné a postupné úpravy životního stylu vedou k dlouhodobým výsledkům. Další častou chybou je úplné vyřazení určitých potravin, například sacharidů nebo sladkostí. Takový přístup však není dlouhodobě udržitelný. „Pokud jste doteď jedli každý den sladkou tyčinku na svačinu, může pomoci třeba to, že si ji dáte jen každý druhý den a na zbylé svačiny si nachystáte müsli s jogurtem,“ vysvětluje Veronika Pourová. Důležité je také konzumaci sladkosti správně načasovat, například si je dopřát před fyzickou aktivitou, kdy je tělo lépe využije jako zdroj energie. Co se týče bílého pečiva, jde v podstatě o přílohu s nízkým obsahem vlákniny, podobně jako bílá rýže nebo výrobky z hladké pšeničné mouky. Pokud člověk jinak za den zařadí dost vlákniny v ostatních celozrnných obilovinách (ovesné vločky, ječné kroupy, celozrnné těstoviny nebo jiné výrobky z celozrnné mouky), luštěninách a ovoci a zelenině, není problém v občasném zařazení přílohy, která je na vlákninu chudší. Jen je potřeba počítat s tím, že může člověk dostat dřív hlad. Vláknina totiž podporuje pocit sytosti a má pozitivní vliv na trávení. Proto je dobré do jídelníčku zařadit výše zmíněné celozrnné potraviny. „Zařazení celozrnné mouky Pernerka, celozrnného pečiva a těstovin a dalších produktů má určitě svůj smysl. Vláknina nejen že lépe zasytí, ale přináší i četné zdravotní benefity, třeba to, že snižuje celkový glykemický index jídla, a tím pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru,“ zdůrazňuje Pourová. Jedním z klíčů k úspěšnému hubnutí je pravidelnost ve stravování. „Je fajn začít tím, že aspoň tři naše denní jídla, nejčastěji snídaně, oběd a večeře, obsahují zdroj komplexních sacharidů bohatých na vlákninu, zdroj bílkovin, ovoce nebo zeleninu a malé množství tuku,“ radí nutriční terapeutka. Mohou to být třeba ovesné vločky s jogurtem, ovocem a ořechy na snídani, na oběd pečené kuře s bramborem a okurkovým salátem a na večeři žitný chléb s tvarohovou vajíčkovou pomazánkou a miskou čerstvé zeleniny. Doporučuje také zařadit svačiny, které pomohou lépe rozložit příjem energie během dne. Takový přístup zajistí nejen optimální výživu, ale i dlouhodobě udržitelnou energii.
Potřebujeme očistu?
Detoxikace je přirozený očistný proces těla, při kterém se z těla vyplavují škodlivé látky. Občas ale dochází ke stavům, kdy samotné tělo na tento proces nestačí. Pokud nejsou detoxikační mechanismy nastaveny správně, je vhodné jim napomoci prostřednictvím očistné kúry, která pročistí nejen krev, ale i lymfu. Tím se zlepší fungování jater, ledvin, střev a zbytku organismu. Začít se stravovat zdravěji má smysl kdykoliv během roku, právě jaro ale často přeje novým začátkům a první sluneční paprsky umí dodat impuls ke změně. Zdravější jídelníček nám pomůže odlehčit trávení, které dostalo zabrat těžkými »zimními« jídly s nedostatkem vlákniny, vylepší příjem minerálů a vitamínů a dodá nám tolik potřebnou energii. Pozor je však třeba dát na jakékoli drastické diety a omezení, které nejsme schopni dodržovat dlouhodobě. Vyřazení některých potravin a snížení denního příjmu může vést k únavě, slabší imunitě i vyšší nemocnosti. Úplný půst, při kterém se jen pijí ovocné a zeleninové šťávy či čaje, není nutný. Pokud k němu už přistoupíte, bez lékařského dozoru není vhodnější delší doba než tři dny. Navíc při cukrovce, srdečních potížích a ledvinových poruchách může být půst zdravotně rizikový a měli bychom se mu vyhnout. Lepším řešením je úprava jídelníčku a zařazení některých účinných látek, které s detoxikací pomáhají jako např. ostropestřec mariánský, chlorela nebo zelený ječmen.