Klíč k dlouhověkosti...

Každý z nás se touží žít co nejdéle. Sice nás všechny ovlivňuje hodně genetika, ale pokud se sami nepřičiníme o to, abychom byli zdraví a vitální, k dlouhověkosti nám to, že se babička dožila sta let, nepomůže. Klíčem k dlouhověkosti je zdravý životní styl, který v sobě zahrnuje kvalitní stravování, pravidelný pohyb, dostatečný odpočinek i pohodovou mysl. S přibývajícím věkem v našem organismu probíhají zásadní změny, a to především u žen po čtyřicítce. Pokud jste tedy ještě se zdravým životním stylem nezačali, je nejvyšší čas! Pusťte se do toho postupně, i malé změny v každodenním režimu můžou ovlivnit naše zdraví a vitalitu.
Méně živočišných tuků
Strava hraje zásadní roli nejen v udržení vitality, ale také v prevenci civilizačních onemocnění. Je tedy důležité, abychom dobře a kvalitně nejen žili, ale i pracovali, potřebujeme, aby dokonale fungovalo také propojení zdraví a práce. V zaměstnání totiž trávíme většinu svého času. Když chceme změnit svůj životní styl, základem pro nás by měl být vyvážený oběd. Doma si totiž můžeme uhlídat, co sníme, ale jakmile jsem v práci, je to komplikovanější. Přitom podle odborníka zaměstnanecké obědy, které by pokrývaly 35 % denního energetického příjmu, mohou mít zásadní dopad na zdraví. Správně nastavené stravování ve firmách a institucích může výrazně přispět ke zlepšení celkového zdravotního stavu populace. Právě zdravým obědem by se mohl snížit výskyt kardiovaskulárních nemocí o 10,5 %. „Pokud bychom navíc nahradili určitou část živočišných tuků rostlinnými oleji, mohla by tato změna snížit výskyt infarktů myokardu až o 25 %. Jde o malé kroky, které mají obrovský dopad. Zvýšení konzumace ovoce a zeleniny o 100 g denně by snížilo výskyt obezity o 17 %,“ vysvětlil Suchánek. Řešením tedy je připravit si jídlo s sebou do krabičky do práce, zvlášť pokud nemáme možnost stravovat se kvalitně v místní jídelně. Na co bychom ale měli dbát, je obsah vitamínů v našem jídelníčku. Kromě správné výživy hraje zásadní roli i dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin a vitaminu D. Nízká hladina omega-3 souvisí se zrychleným stárnutím mozku a zvýšeným rizikem neurodegenerativních onemocnění. „Optimální denní dávka je minimálně 600 mg EPA a 400 mg DHA, ideálně ve formě rybího oleje nebo kvalitních doplňků stravy,“ radí odborník. Vitamin D je nezbytný pro zdraví kostí, imunitního systému a regulaci zánětlivých procesů. Denní dávka by se měla pohybovat mezi 1000 a 2000 IU, přičemž sám Pavel Suchánek doporučuje až 4000 IU. Tento vitamin je ideální kombinovat s jídlem, protože je rozpustný v tucích.
Pohybem proti stárnutí
Vedle správné výživy je pro dlouhověkost nezbytný také pohyb. „Pokud chcete zpomalit stárnutí a udržet si rychlý metabolismus, je nutné zařadit silový trénink,“ zdůraznil Suchánek. Aerobní aktivity, jako je běh nebo chůze, prospívají zdraví srdce, ale pro zachování svalové hmoty je nutné věnovat se hlavně posilování. Ideální je kombinace silového tréninku alespoň dvakrát týdně a aerobních aktivit dvakrát až třikrát týdně v délce 40 až 45 minut. Silový trénink pomáhá budovat svalovou hmotu a podporuje zdravý metabolismus, což je klíčové pro prevenci úbytku svalové hmoty souvisejícího s věkem. Důležitý je také kvalitní spánek a odpočinek, který se po fyzickém vyčerpání zcela jistě dostaví. Správná kombinace všech zmíněných faktorů, tedy pohybu, stravy a spánku pomůže udržet vitalitu, zpomalit stárnutí a podpořit celkové zdraví. Přitom už malé změny ve stravě a pohybu mohou mít významný dopad na kvalitu našeho života a přispět k dlouhověkosti a lepšímu fyzickému i duševnímu zdraví. Nemožnost nebo neschopnost zdravě se stravovat vede totiž k řadě zdravotních problémů, jako jsou hladovění a podvýživě, dále ke zvýšenému riziku obezity, kardiovaskulárních chorob, diabetu druhého typu, nebo dokonce k některým nádorovým onemocněním.
Více čtěte v tištěném APŽ číslo 16.