Jak netrápit svoje klouby - nejen na jaře...

S příchodem jara se probouzí nejen příroda, ale pro většinu z nás to znamená konec »zimního spánku« a návrat k většímu množství aktivního pohybu. Delší dny, sluníčko a teplé počasí nás láká ven, ať už k procházkám, jízdě na kole, turistickým výšlapům, běhání či nordic walkingu. Také zahrádkáři se pouštějí do práce, která je často hodně náročná. Náhle zvýšená fyzická zátěž však může být problémem pro naše zdraví, zejména pro klouby. Jak si pohyb užít naplno, a přitom předcházet bolestem? Nejen s tím poradí PharmDr. Ivana Lánová, lékárnice a odborná konzultantka BENU lékáren.
Správná péče začíná prevencí
Klouby se neobejdou bez správných živin, které pomáhají k regeneraci a ochraně chrupavek. Pro zdraví kloubů bychom měli dodržovat zdravou životosprávu a dodávat tělu dostatek vitamínů a minerálů. V jídelníčku by nemělo chybět ovoce a zelenina, celozrnné potraviny a bílkoviny ve formě netučného masa a ryb. Jako prevenci lze užívat doplňky stravy, a to nejlépe po konzultaci s odborníkem. Dále je možné přidat i kolagen, který patří mezi nejdůležitější látky potřebné pro zdraví kloubů. V lékárnách jsou volně prodejné prostředky s obsahem kolagenu I. i II. typu. Tyto doplňky je vhodné užívat ještě dříve, než klouby začnou bolet. „Kolagen je bílkovina, která tvoří základ pojivových tkání vazů, chrupavek a kostí. Zajišťuje pevnost, pružnost a odolnost všech chrupavek, vazů a šlach. Najdeme ho hlavně v hovězím mase, rybách nebo vejcích. S věkem jeho přirozená produkce a hladina klesá, a proto je vhodné jej doplňovat. Tvorba kolagenu vrcholí okolo 20 let věku, potom lze pozorovat jeho úbytek. Po 30. roce života dochází každý rok ke ztrátě asi 1 procento kolagenu, u žen po menopauze je ztráta ještě vyšší, asi kolem 2 procent,“ říká Ivana Lánová a dodává: „Na trhu také můžeme najít produkty obsahující čistý krystalický kolagen, což je denaturovaný či lyofilizovaný kolagen, anebo produkty s kolagenním hydrolyzátem, který se připravuje enzymatickou hydrolýzou želatiny. Uvádí se, že obsah aminokyselin je v obou zdrojích stejný.“ Pro pevné kosti a zdravé klouby jsou zásadní i vitamin D a vápník. „Vitamin D se nachází zejména v potravinách živočišného původu, tedy v tučných rybách, játrech nebo vaječném žloutku. Vápník najdeme v mléčných výrobcích, ořechách nebo kapustě. Nedostatek těchto látek může vést k bolesti svalů dolních končetin, k oslabení kostí a vyššímu riziku úrazů, protože kost je slabá, křiví se a láme. Až 40 procent Evropanů trpí nedostatkem vitaminu D, což může ovlivnit nejen kosti, ale i celkovou pohyblivost,“ upozorňuje odbornice.
Další důležitou složkou jsou omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou spojované se silnými protizánětlivými účinky a mohou pomoci zmírnit bolesti kloubů. „Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánětlivé procesy v těle a mohou zmírnit bolest spojenou s kloubními problémy. Najdete je zejména v tučných rybách, lněném semínku či v doplňcích stravy, které obsahují rybí olej,“ doplňuje PharmDr. Lánová. Přirozenou součástí kloubní chrupavky jsou i glukosamin a chondroitin, které pomáhají udržovat její pružnost a odolnost. „Glukosamin a chondroitin podporují tvorbu kloubního mazu, který snižuje tření mezi kostmi a přispívá k hladkému pohybu. Protože s věkem může docházet k postupnému ubývání kloubní chrupavky, může být vhodné užívat tyto látky formou doplňků stravy nebo v případě zdravotních problémů pak léčivými přípravky,“ shrnuje účinky PharmDr. Lánová.
Když už bolest přišla
V první řadě bychom se měli zaměřit na odstranění příčiny bolesti, například při nadváze a obezitě se snažit snížit hmotnost, při jednostranné zátěži kloubů při sportu nebo práci zvolit vhodné kompenzační cvičení a podobně. Možností je i rehabilitace pod dohledem odborníka, která má za cíl posílit svalové skupiny v okolí kloubu a zvýšit rozsah pohybu. Rehabilitaci lze podle doporučení doplnit vhodnou pohybovou aktivitou, jako je například plavání nebo aquaerobik, kde je kloubní zátěž minimální, ale klouby jsou přesto aktivní. Zmírnit zátěž kloubu můžeme i pomocí různých typů ortéz, které kloub zafixují a sníží jeho namáhání. Úprava životosprávy by také měla být součástí léčby. Ve stravě by se neměly vyskytovat polotovary, fast food, uzeniny, sladkosti, či sycené slazené nápoje. Naopak je potřeba zařadit ovoce, zeleninu a ryby. Konečným řešením může být operace, při níž dojde k výměně kloubu za kloubní náhradu (endoprotézu). K tomu se obvykle přistupuje u starších osob nad 60 let. Častá je endoprotéza v koleni a v kyčli.
Pomoc z přírody
* Kurkuma: Jinak také indický šafrán a zlaté koření, je to žlutý jemný prášek, který se používá k dochucení pokrmů. Má protizánětlivé účinky. Příznivě působí na regeneraci svalů, kloubů i kostí. Obsažena je například v běžně dostupných směsích kari koření.
* Borůvky: Obsahují řadu vitaminů a minerálů, které jsou nezbytné pro dobrý stav pohybového aparátu, včetně kloubů. Mezi nimi například hořčík, vápník, zinek, vitaminy A, B a C. Borůvky můžete denně konzumovat čerstvé i sušené, nebo jako součást ovocných či bylinných čajů. Podobné účinky má jahoda či brusinka.
* Ostropestřec mariánský: Má protizánětlivý účinek, posiluje kosti a klouby. Jako prevence se dá užívat čaj ze sušené bylinky, kdy nejúčinnější jsou její plody. Čaj pijeme jednou denně jako prevenci, dvakrát denně při bolestech. Z výluhu ostropestřce můžeme udělat i obklad na bolavé klouby. Čistý šátek necháme cca 15 až 20 minut máčet ve výluhu a pak přiložíme na bolestivé místo. Necháme působit alespoň hodinu, nebo přes noc. Postup opakujeme dle potřeby.
* Přeslička rolní: Působí protizánětlivě, mírní otok a bolest, posiluje pohybový aparát. Užívat se dá ve formě čajů, na obklady i koupele. Výluh z přesličky je vhodný i k obkladům nebo koupelím nohou např. při bolestech kolen či kotníků.
* Divizna velkokvětá: Pomáhá při zánětech a bolestech kloubů, urychluje hojení ran. Ze sušených květů se připravuje čaj, který pijeme několikrát denně při bolestech, jednou denně jako prevenci. Výluh z květů nebo přímo květy divizny můžeme také přikládat na bolestivá místa. Mírní záněty.
* Citronová kůra: Obsahuje velké množství vápníku i vitaminu C. Je vhodná jako prevence artrózy a bolestí pohybového aparátu. Konzumovat se dá například v salátech nebo dalších pokrmech, vhodná je i jako přísada do nápojů a čajů. Její konzumace nemá omezení. Podobné účinky má i mandarinka.
* Bílý čaj: Obsahuje řadu antioxidantů, působí protizánětlivě, zlepšuje stav kostí, kloubů, zubů i dásní. Je běžně dostupný. Vhodnější jsou sypané čaje, které lze konzumovat bez omezení.
* Mandle: Mají protizánětlivý účinek a obsahují řadu minerálů prospěšných pro klouby a kosti. Hrst mandlí denně je ideální jako prevence vzniku artrózy.
* Kostival lékařský a jírovec maďal: Jsou vhodné k obkladům nebo ve formě masti, kterou se potírá přímo bolavý kloub. Mast je dostupná v lékárnách, nebo si můžete sami natrhat listy a ovázat jimi bolavý kloub přes noc.
* Měsíček lékařský: Působí protizánětlivě. Užívat se dá ve formě čajů, obkladů a dostupná je i měsíčková mast.
* Zelí: Podle receptu našich babiček, se z listů syrového zelí může udělat zábal, který vytáhne zánět z bolavého kloubu. Přímo na bolavý kloub přiložíme listy zelí tak, aby překryly celý kloub. Překryjeme igelitem a ovážeme čistým šátkem či ručníkem. Necháme působit pár hodin nebo přes noc. Bolest by měla ustoupit.
Více o kloubech v tištěném APŽ číslo 15.