Zdraví a vitalita nejsou zadarmo, musíme se o ně přičinit...

Každý z nás se touží žít co nejdéle. Sice nás všechny ovlivňuje hodně genetika, ale pokud se sami nepřičiníme o to, abychom byli zdraví a vitální, k dlouhověkosti nám to, že se babička dožila sta let, nepomůže. Klíčem k dlouhověkosti je zdravý životní styl, který v sobě zahrnuje kvalitní stravování, pravidelný pohyb, dostatečný odpočinek i pohodovou mysl. S přibývajícím věkem v našem organismu probíhají zásadní změny, a to především u žen po čtyřicítce. Pokud jste tedy ještě se zdravým životním stylem nezačali, je nejvyšší čas! Pusťte se do toho postupně, i malé změny v každodenním režimu můžou ovlivnit naše zdraví a vitalitu.
Výživa je základ
Není žádným tajemstvím, že výživa má klíčový vliv na kvalitu našeho života. Jenže důležité je nastavit si svůj životní styl tak, aby byl dlouhodobě udržitelný. Řada žen totiž s přibývajícím věkem dělá zásadní chybu v tom, že když na váze uvidí, že má ručička stupající tendenci, začnou to radikálně řešit. Nasadí dietu, která je pro tělo drastická a se kterou se snaží vypořádat. Možná se pár kil i zbavíme, jenže problém je v tom, že žádná dieta není dlouhodobě udržitelná, nehledě na to, že u mnoha redukčních diet dochází k vyloučení řady potravin z jídelníčku, a tělo pak strádá nedostatkem živin. Je potřeba začít malými změnami, které výrazně a především pozitivně ovlivní náš život. Podle odborníka na výživu z IKEM RNDr. Pavla Suchánka hraje u nás klíčovou roli kombinace dvou faktorů – správné stravy a pohybu.
Nebezpečí viscerálního tuku
Metabolické změny u žen jsou jiné než u mužů. U opačného pohlaví totiž dochází ke zpomalování metabolismu postupně, a to už od třicátého roku života. U žen je to více skokové, první změny přicházejí po čtyřicítce, výraznější pak po čtyřicátém pátém roce. Tento posun souvisí s poklesem hladiny estrogenu, což ovlivňuje ukládání tuku v těle. Po menopauze se tuk více hromadí v oblasti břicha, kde se tvoří nebezpečný viscerální tuk. Ten lze snadno monitorovat pomocí měření obvodu pasu. U žen se riziková hranice pohybuje nad 88 cm, zatímco u mužů znamená zvýšené riziko obvod nad 94 cm, přičemž hodnoty nad 102 cm signalizují vysoké zdravotní ohrožení. Zvýšené množství tohoto tuku přispívá ke vzniku civilizačních chorob, jako jsou cukrovka 2. typu, infarkt nebo mrtvice. Abychom se vyvarovali nebezpečí viscerálního tuku, jídlo je tím základním pilířem. Vyvážená strava je klíčová pro udržení zdravého metabolismu a celkové vitality.
Potřebujeme bílkoviny
Hlavním problémem současné výživy je podle odborníka nadměrná konzumace sacharidů, a naopak nedostatek kvalitních bílkovin. „Čím jsme starší, tím více bychom měli navyšovat příjem bílkovin a zdravých tuků a současně omezovat sacharidy,“ upozorňuje Suchánek. Doporučené složení jídelníčku by mělo zahrnovat přibližně 25 až 30 % bílkovin, 35 až 40 % zdravých tuků z rostlinných olejů, ořechů a ryb a 30 až 35 % sacharidů s důrazem na vlákninu. Mezi ideální zdroje bílkovin patří libové maso, mléčné výrobky jako řecký jogurt nebo skyr, vejce, luštěniny, případně proteinové doplňky. Zvláštní pozornost si zaslouží konzumace ryb, zejména sardinek. „Oproti jiným druhům ryb mají výhodu v krátké době života, což znamená nižší obsah těžkých kovů. Navíc se konzumují celé, včetně kostí, a tím poskytují tělu dostatek jódu, vápníku a fosforu. Lze je snadno zařadit do jídelníčku například formou pomazánky s tvarohem a citronem, přidáním do těstovin nebo salátů či konzumací s kvalitním olivovým olejem,“ vysvětluje odborník.
Proč je lepší jíst méně živočišných tuků a mnoho dalšího v tištěném APŽ číslo 16.