Tipy odborníků, jak se lépe stravovat, být v kondici a v pohodě...
V dnešní době je na nás vyvíjen tlak na to, abychom se stravovali co nejzdravěji a pravidelně sportovali. Jenže řada lidí vlastně ani neví, co si má pod zdravým životním stylem představit, nebo se do změny vrhne po hlavě, a nakonec tím svému tělu i duši způsobí více škody než užitku. Chcete-li se cítit lépe a prospět svému zdraví a postavě, nepodléhejte trendům a zázračným dietám, které se na vás valí ze všech možných stran. Často jde totiž o zavádějící tvrzení, zažité mýty a někdy dokonce vyloženě o lži. Mít lepší přístup k sobě, ať už jde o jídlo nebo pohyb, můžete ze dne na den a je to jednodušší, než si myslíte.
1. Udělejte revizi jídelníčku
Jako první se zaměřte na svůj jídelníček. Řada lidí totiž vůbec neuvažuje nad tím, co jí a v jakém množství. To může mít za následek nejen přejídání, ale také nedostatečný příjem některých důležitých látek. „Nejčastějším nedostatkem v jídelníčku je malý příjem bílkovin, a to zejména u žen. Přitom správně nastavený příjem bílkovin je klíčový jak pro hubnutí, tak i pro růst svalové hmoty, regeneraci a další důležité metabolické pochody,“ vysvětluje Tereza Kompánková, hlavní trenérka z Fitness Clubu Contours. Ze začátku považuje za velice efektivní zapisovat si do sešitu nebo telefonu všechno, co během jednoho týdne sníte a vypijete. Jakmile to uvidíte sepsané černé na bílém, bude se vám s informacemi lépe pracovat. V každém případě vyřaďte ze stravy potraviny s nálepkou »nízkokalorické« či »nízkotučné« apod. Častým omylem je přesvědčení, že potravina označená jako nízkokalorická, bezlepková, bez cukru nebo se sníženým obsahem tuku, je dietní a zdraví prospěšná. „Skutečnost je však taková, že těmi nejzdravějšími potravinami jsou ty úplně základní. Pokud je výše uvedenými nálepkami označený vysoce průmyslově zpracovaný produkt, obvykle obsahuje hromadu aditiv, fosforečnanů a dalších,“ varuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina.
2. Konzumujte více rostlinné stravy
Když už byla řeč o bílkovinách, nemusíte za jejich zdroj volit pouze maso a mléčné produkty. Ostatně těch jíme v dnešní době opravdu hodně, mnohem více než se jich jedlo dříve, a když jejich spotřebu snížíme a nahradíme je rostlinnými jídly, prospějeme nejen svému zdraví, ale také linii. Správně sestavená a vyvážená veganská strava je nejen bezpečná, ale může též pomoci při prevenci či léčbě některých nemocí. Má vliv na redukci hmotnosti, cholesterolu, reguluje krevní tlak i hladinu cukru v krvi. „Rostlinná strava bohatá na celistvé potraviny nabízí celou řadu benefitů. Pro zdraví je zajímavý především vysoký obsah vlákniny, která prospívá našemu srdci, imunitě i mozku a pak také vysoký obsah antioxidantů, které nás zase chrání před reaktivními látkami z prostředí. Obohacením stravy o celistvé rostlinné potraviny si tak dopřejete i pěknou dávku zdraví prospěšných a ochranných látek,“ říká nutriční terapeutka Mgr. Veronika Baťová.
Pokud byste rádi zařadili více rostlinných jídel do svého jídelníčku, ale nevíte, jak na to, určitě vám přijde vhod některý z receptů na další dvoustraně. Zapojit se můžete také do ProVeg Veggie Challenge (www.veggiechallenge.cz). Jde o 30denní výzvu, která pomáhá snížit spotřebu živočišných výrobků, a prospívá tak nejen našemu zdraví, ale i zvířatům a planetě. Je zcela na vás, jakou variantu si vyberete, zda budete jíst zcela vegetariánsky či vegansky, konzumovat maso jen určité dny v týdnu, nebo ho jen jíst celkově méně. Zdarma zde získáte každodenní užitečné tipy, jak jíst pestře, naučíte se vařit lahodná rostlinná jídla, je tu také možnost bezplatné konzultace s koučkou.
Více tipů pro zdravější život najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.