Jarní detox nemusí znamenat jen hladovění...
Když se řekne jarní detox, představí si většina z nás, že vydržíme bez jídla, jen s pitím různých čajů nebo jiných ovocných a zeleninových nápojů, které tělo zaručeně zbaví škodlivin. Ne že by to tak nebylo, ale je to jen jedna možnost. Přiznejme si, že ne každý z nás je stavěný na to, aby takový radikální půst podstoupil. Očistu lze udělat i jinak, důležité je zaměřit se nejen na tělo, ale také na duši. Odborníci poradí, jak na to!
Jak na to
Vzhledem k současnému životnímu stylu je vnější podpora přirozených očistných procesů v těle v podstatě nezbytná. Detox ale rozhodně není o tom, že si naordinujeme několikadenní hladovku, ani o tom, že při něm musíme trpět a pít něco, k čemu máme odpor, a navíc nám z toho ještě není dobře. K detoxikaci je potřeba přistupovat individuálně, podle potřeb konkrétního člověka. „Půst může být součástí detoxikačních kúr, ale není nezbytně nutný. Lepším řešením je úprava jídelníčku a zařazení některých účinných látek, které s detoxikací pomáhají,“ říká ing. Mach. Organismu stačí pár dní na to, abyste pocítili pozitivní účinky detoxu. Již po sedmi dnech se zlepší funkce střev, jater a ledvin. Krátkodobý detox trvá několik dnů či týdnů, může to být půst, úprava stravy a pitného režimu na omezenou dobu. Je vhodný pro lidi, kteří zdravou životosprávu vesměs dodržují a na jaře chtějí udělat něco navíc. Výhodnější je ale trvalá změna životosprávy, pokud jde o stravování, pitný režim, pohybovou aktivitu atd.
Co jíst a nejíst
Nadměrnému příjmu toxinů ze smažených jídel, průmyslově zpracovaných potravin, sladkostí, polotovarů, alkoholu a podobně bychom se v ideálním případě měli vyhýbat celoročně. Pokud se rozhodneme odlehčit svému tělu alespoň na jaře, zvýšit bychom měli příjem vlákniny v podobě ovoce a zeleniny. Můžeme si připravit i ovocné či zeleninové smoothie. Pitný režim zajistí zejména voda a bylinné čaje. Kávu, sycené nápoje a alkohol při půstu zcela vynecháváme. Vyhnout se musíme fast foodu, průmyslově zpracovaným potravinám, uzeninám, sladkostem, tučným masům a podobně. „Půst v širším slova smyslu je jakýkoliv způsob podpory čištění organismu, kdy výrazně omezíme přívod energetických živin ze stravy a nahradíme je větším množstvím nízkoenergetických ovocných a zeleninových šťáv s obsahem vlákniny. V týdnu předcházejícím postnímu období se doporučuje omezit těžká jídla s obsahem tepelně upraveného masa, konzumaci pečiva s obsahem lepku, zcela z jídelníčku vyloučit smaženiny, polévky zahuštěné jíškou, uzeniny, většinu polotovarů, konzerv a sladkostí. Snažíme se dodržet požadavek konzumovat ne více než 4 - 5 g soli denně, včetně soli přidané do potravin, které zkonzumujeme. Po ukončení půstu zůstaneme ještě týden na odlehčené stravě. V týdnech před a po půstu je také třeba výrazně změnit pitný režim, tj. vyloučit alkohol, alespoň omezit pití kávy na 1 – 2 šálky denně a vypít denně nejméně 3 litry čisté nesycené vody, aby očista byla efektivní,“ upozorňuje výživový poradce Mach.
Půst s opatrností
Jde o radikální formu detoxikace organismu. Úplný půst znamená pouze pití čisté vody. Vhodná délka půstu je 24 hodin, maximálně však 36 hodin bez lékařského dohledu. „Krátké půsty lze absolvovat bez dohledu lékaře, pokud jsme zcela zdraví. Při cukrovce, srdečních potížích a ledvinových poruchách může být však půst zdravotně rizikový a měli bychom se mu vyhnout,“ varuje Ivan Mach. Půst jako takový ovlivňuje duševní i fyzický stav člověka, proto je vhodné si jej naplánovat na dny, kdy vás nečeká žádné fyzické ani nervové vypětí. Během půstu se může objevit bolest hlavy, kterou tělo reaguje na nedostatek cukru. Nedoporučuje se sportovní aktivita. Nejvhodnější je začít půst večer, tedy spánkem a dodržet maximální hranici 36 hodin. Po skončení půstu je potřeba dávat si pozor, abyste se nepřejedli. Tělo připravujeme na příjem potravy pomalu. Vhodné je začít například ovocným či zeleninovým nápojem či smoothie a pevnou stravu přidávat postupně.
Více o detoxu najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.