Pivo - Spaluje tuky, dodá vitaminy...

Má dlouhou historii, která sahá až do doby 9 tisíc let před naším letopočtem. Kolují o něm i nejrůznější pověry. Jedno je však jisté! Pivo je nejoblíbenějším nápojem u nás, málokomu vyloženě nechutná, naopak dokáže příjemně zvednout náladu. Tenhle kouzelný mok však nezažene jen žízeň, ale třeba umírněné konzumaci je i zdraví prospěšný. Obsahuje řadu pro tělo užitečných látek, dodává energii, ale také urychluje spalování tuků. Co všechno ještě nevíte o pivu? A jak ho rozeznávat, ochutnávat a párovat s jídlem?
Co sluší českému ležáku?
Vzhledem k tomu, že nejvíce se u nás stále pije český ležák a výčepní pivo, tradičně s ním nejlépe chutnají uzeniny. A to i poněkud kontroverzní dvojice »párek a pivo«. Ať už jde o klasické nebo opravdu kvalitní párky či klobásky s kvalitní hořčicí a kváskovým chlebem, grilovanou zeleninou či čerstvě upečenou bagetkou, to jsou prostě jídla, která k českému pivu opravdu dobře pasují. Hodí se k nim také utopenec nebo tlačenka. Ti, co nejí maso, můžou sáhnout po pivním sýru a nakládaném hermelínu. Celosvětově doporučováno je i párování světlého ležáku a sýra camembert nebo brie. I vydatnější saláty jsou dalším oblíbeným partnerem pro náš světlý ležák. K polotmavému se hodí hamburger nebo grilovaná masová směs. Tmavý ležák chutná k pečenému masu s výrazně ochucenou šťávou nebo omáčkou včetně husy nebo kachny. Ve světě si s českým ležákem nejlépe rozumí italská, indická a mexická kuchyně.
Vyzkoušejte škvarky, pivní cibulačku nebo čokoládový dort
S pivem se vaří lépe
Pivo od nepaměti slouží nejen k zahánění žízně, ale je také skvělou ingrediencí v kuchyni. Podlévá se jím nejen maso, ale přidává se i do kaší nebo polévek. Kdysi dokonce sloužily pokrmy s pivem jako zaručený životabudič při nemoci. Piva ve svých receptech se držely i královny vařečky Magdalena Dobromila Rettigová nebo Marie Janků-Sandtnerová. Vyzkoušejte ty nejlepší pivní recepty, které jsme pro vás vybrali.
Více o pivu a také recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.