Pivo - Jaké má blahodárné účinky?

Má dlouhou historii, která sahá až do doby 9 tisíc let před naším letopočtem. Kolují o něm i nejrůznější pověry. Jedno je však jisté! Pivo je nejoblíbenějším nápojem u nás, málokomu vyloženě nechutná, naopak dokáže příjemně zvednout náladu. Tenhle kouzelný mok však nezažene jen žízeň, ale třeba umírněné konzumaci je i zdraví prospěšný. Obsahuje řadu pro tělo užitečných látek, dodává energii, ale také urychluje spalování tuků. Co všechno ještě nevíte o pivu? A jak ho rozeznávat, ochutnávat a párovat s jídlem?
* Spalování tuků
Pokud chcete popohnat váš metabolismus, dejte si pár doušků piva. Chmel totiž obsahuje látky, které stimulují citlivost na inzulín a podporují spalování tuků. Navíc obsahuje vitamíny skupiny B a vlákninu. Tmavá piva mají jako bonus navíc antioxidanty a minerály. Důležité je však zdůraznit, že zdraví prospěné je, když se konzumuje v rozumné míře, tedy maximálně jedna sklenička denně. Přece jen obsahuje alkohol.
* Prevence ledvinových kamenů
Výzkum ukázal, že ti, co si dopřávají jednu skleničku piva denně, mají o 40 % nižší pravděpodobnost rizika vzniku ledvinových kamenů. Tento efekt se připisuje hlavně častějšímu močení po pití piva, tedy jeho diuretickým účinkům. Ale opět pozor! Vysoké množství pití alkoholu škodí ledvinám.
* Pomoc proti infekcím
Pití piva pomáhá zabránit bakteriálním infekcím. Chmel obsahuje přírodní antivirotika a antibiotika, která snižují riziko onemocnění infekčními chorobami. Může být účinný i při boji s nachlazením nebo chřipkou. Sloučeniny v chmelu také chrání před zánětem.
* Podpora trávení, potlačení stresu
Pivo obsahuje draslík, sodík, chloridy, vápník, fosfor, hořčík nebo křemík. Je v něm také zastoupena kyselina listová. Díky těmto sloučeninám podporuje trávení a pomáhá v boji se stresem.
* Podpora krevního oběhu
Umírněná konzumace piva je také prospěšná pro podporu krevního oběhu. Také snižuje krevní tlak a riziko srdečních příhod.
Pravidla párování
Dobře zvolené jídlo posouvá pivo do vyššího patra labužnického nebe. Přinášíme vám pár rad, jak na to.
1. Berte v úvahu intenzitu chutí. Silné jde dobře k silnému, jemné zase k jemnému.
2. Vsaďte na harmonii a spojujte podobné chutě.
3. Můžete naopak vyzkoušet kontrast. Rozdílné chutě přinášejí vzrušení.
4. Vybírejte pivo podle nejvýraznější chuti v pokrmu. Nikoli automaticky dle masa. Koření nebo omáčka může totiž zcela změnit chuťové vnímání.
5. Někdy je vodítkem i barva jídla. Guláš s tmavou omáčkou například unese polotmavá či tmavá piva.
Více o pivu čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.