LEXIKON ZDRAVÍ: Nejdůležitější vitaminy...
Ze všech stran slyšíme, že vitaminy a minerální látky jsou pro naše zdraví klíčové. V posledních dvou letech byl v souvislosti s covidem-19 skloňován hlavně vitamin D, který podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Důležité pro tělo jsou ale i další vitaminy a minerály. Pokud nám nějaké chybí, může se to projevit zdravotními problémy. Potíže však můžeme mít i v případě, kdy máme některých látek nadbytek. Příjem všeho, co naše tělo potřebuje, by měl být především vyvážený. V tomto Lexikonu zdraví se proto zaměříme na to, k čemu nám slouží jednotlivé vitaminy, minerály a další látky, které přijímáme jak ve stravě, tak v doplňcích stravy. Zjistíme, co se může stát, když to s jejich příjmem přeženeme a nebude chybět ani názor lékaře.
A
Retinol je nezbytný pro správné vidění. Ovlivňuje vnímání a rozlišování barev, schopnost vidět za šera. Je také nezbytný pro správný růst hlavně u dětí. Podporuje správnou funkci sliznic pohlavního, dýchacího, zažívacího a močového ústrojí. Podporuje tvorbu spermií a vajíček a správný vývoj plodu, chrání pokožku před negativními účinky UV záření.
Optimální denní příjem: U průměrného dospělého měl pohybovat mezi 800 – 900 mikrogramů (µg).
Když je ho málo: Nedostatek se projevuje zvýšeným vysušováním kůže, opakující se šeroslepostí nebo poruchou vnímání barev. Dlouhodobý nedostatek způsobuje šeroslepost a barvoslepost. Při jeho výrazném nedostatku, a to hlavně u dětí a dospívajících, může dojít k úplné ztrátě zraku.
Rizikové užívání: Pozor na předávkování, hrozí pak riziko většího dělení buněk a vyšší pravděpodobnost rozvoje nádorových onemocnění.
Přírodní zdroje: Jsou to produkty živočišného původu jako maso, ryby, mléko, vaječný žloutek, játra a další vnitřnosti, zelenina a ovoce, hlavně v mrkev, zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, papája nebo mango.
C
Odpovídá za správnou funkci všech buněk v lidském organismu. Je nezbytný pro udržení obranyschopnosti, působí jako antioxidant. Podílí se na tvorbě hormonů, je nezbytný pro svaly, kosti, cévy i kůži. Snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa a působí preventivně proti kornatění tepen (ateroskleróze) nebo proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění.
Optimální denní příjem: U průměrného dospělého by se měl pohybovat mezi 80 – 90 mg. „Při nachlazení a chřipce je vhodné zvýšit příjem vitamínu C, a to nejlépe z přírodních zdrojů, nebo i v tabletách,“ upozorňuje MUDr. Pavel Skála.
Když je ho málo: Projeví se únavou či oslabením imunity. Výrazný nedostatek pak brání dostatečnému vstřebávání železa a způsobuje chudokrevnost. Při dlouhodobém nedostatku se objevovalo onemocnění „kurděje“, které se projevovalo krvácením dásní, do svalů, pod kůží, a do vnitřních orgánů. Dnes se kurděje vyskytují zřídka, v chudých oblastech třetího světa.
Rizikové užívání: Předávkování vitaminem C v podstatě nehrozí. Tělo využije jen potřebné množství, zbytek vyloučí močí.
Přírodní zdroje: Základem je ovoce a zelenina, kde zůstává zachován i po uvaření, hlavně v citrusech, šípku, bramborách, rajčatech, paprice, brokolici, jahodách, květáku, kiwi, brusinkách, špenátu, papáje, malinách, ostružinách, jablkách či broskvích.
D
Je velmi důležitý pro správný vývoj kostí a zubů, protože ovlivňuje metabolismus vápníku, fosforu a cukrů a také je důležitý pro játra, ledviny a střeva. Pokud je ho dostatek, snadněji se hojí zlomeniny a působí na celkovou obranyschopnost lidského těla. Působí podpůrně také na nervový systém, předchází nádorovému bujení v oblasti tlustého střeva, konečníku, prsů a prostaty a má vliv na správnou srážlivost krve.
Optimální denní příjem: Měl by se u průměrného dospělého mezi 5 – 15 µg v závislosti na věku, hmotnosti či fyzické aktivitě.
Když je ho málo: Objeví se zvýšená kazivost zubů, vypadávání zubů, častá ztuhlost svalů, náchylnost ke zlomeninám a řídnutí kostí. U dětí se výrazný nedostatek vitamínu D může projevit křivicí (deformací kostí), která je dnes už vzácná. Nedostatkem vitamínu D trpí většinou starší lidé, alkoholici, epileptici, osoby se sníženou schopností vstřebávání tuků, kojenci. Dětem v kojeneckém věku a seniorům se podává vitamín D jako doplněk stravy.
Rizikové užívání: V případě vitaminu D může některým lidem hrozit i předávkování, a to v případě, že jsou na něj extrémně vnímaví. „Existují také, kteří jsou hypersenzitivní vůči vitamínu D, což znamená, že si veškeré potřebné množství vitamínu D pro své tělo vyrobí díky slunečnímu záření. Pokud tedy přijímají vitamín D ještě v jiných formách, může dojít k předávkování, což může mít za následek trvalé poškození ledvin,“ varuje MUDr. Skála.
Přírodní zdroje: Až 80 % vitamínu D získáváme ze slunečního záření. Přirozeně se vyskytuje ve vejcích, mléku, vnitřnostech, sardinkách, lososech, tuňákovi nebo rybím tuku, cereáliích či houbách. V malém množství se také nachází v avokádu, banánech, kakau.
E
Vyskytuje se v tukové tkáni, játrech a svalech, je významným antioxidantem, který působí jako prevence onemocnění cév a srdce a ukládání »špatného« cholesterolu v krvi. Je důležitý pro imunitní a nervový systém, omlazuje pleť, u žen pomáhá zmírnit hormonální nerovnováhu v období menopauzy a zlepšuje sexuální výkonnost a plodnost u mužů.
Optimální denní příjem: V závislosti na věku, váze a fyzické aktivitě by se u průměrného dospělého měl pohybovat kolem 12 – 15 mg. Sportovci by měli dávku vitaminu E zvýšit.
Když je ho málo: Projevuje se nižší odolností vůči nemocem, sklonem k onemocnění, jako jsou např. Alzheimerova a Parkinsonova choroba, epilepsie, chudokrevnost, porucha vstřebávání tuků, onemocnění jater a ledvin, žlučníkové kameny, šedý zákal, cévní a srdeční onemocnění, neplodnost. Kuřáci mají sníženou schopnost vstřebávání vitaminu E.
Rizikové užívání: Při konzumaci vyšší dávky se může objevit průjem a únava. Pokud jsou vyšší dávky vitamínu E užívány dlouhodobě, může to vést ke zhoršenému vstřebávání vitamínu K, a tím k poruchám srážlivosti krve.
Přírodní zdroje: Jsou to především ořechy, semena, slunečnicové a sójové oleje, maso, pšeničné klíčky apod.
Více vitaminů, ale také minerály a další látky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.