LEXIKON ZDRAVÍ: Další látky důležité pro tělo...
Ze všech stran slyšíme, že vitaminy a minerální látky jsou pro naše zdraví klíčové. V posledních dvou letech byl v souvislosti s covidem-19 skloňován hlavně vitamin D, který podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Důležité pro tělo jsou ale i další vitaminy a minerály. Pokud nám nějaké chybí, může se to projevit zdravotními problémy. Potíže však můžeme mít i v případě, kdy máme některých látek nadbytek. Příjem všeho, co naše tělo potřebuje, by měl být především vyvážený. V tomto Lexikonu zdraví se proto zaměříme na to, k čemu nám slouží jednotlivé vitaminy, minerály a další látky, které přijímáme jak ve stravě, tak v doplňcích stravy. Zjistíme, co se může stát, když to s jejich příjmem přeženeme a nebude chybět ani názor lékaře.
OMEGA 3 mastné kyseliny
Jde o esenciální mastné kyseliny, které si tělo samo nevytvoří, a je proto nutné je doplňovat v potravě či doplňcích. Jsou důležité pro mozkovou činnost, podporují soustředění, paměť, myšlení a učení. Pomáhají udržovat zdravý zrak a využívat vitamin A. Jsou důležité pro srdeční činnost a zdraví kardiovaskulárního systému, posilují imunitu, působí protizánětlivě
Optimální denní příjem: U průměrného dospělého by se měl pohybovat mezi 250 – 500 mg.
Když je jich málo: Nedostatečný příjem omega 3 mastných kyselin se může v kombinaci s nezdravou stravou a sedavým způsobem života projevit vysokým tlakem, kornatěním tepen, vznikem krevních sraženin a vyšší je i riziko infarktu a mrtvice.
Rizikové užívání: Nadbytek by mohl vést k žaludečním potížím, zvýšenému ředění krve nebo nadměrnému krvácení. „Pokud někdo užívá léky na ředění krve, měl by se o doplňování omega 3 ve formě doplňků stravy raději poradit se svým lékařem,“ upozorňuje MUDr. Pavel Skála.
Přírodní zdroje: Omega 3 mastné kyseliny obsahují hlavně mořské ryby (rybí tuk), lněné, chia či konopné semeno, řepkový olej, vlašské ořechy a vejce.
KOLAGEN
Je to ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavebním kamenem našich pojivových tkání. Přirozeně se vyskytuje v kloubech, vazivových tkáních, chrupavkách, zubech, pokožce a kostech i vlasech. Nejdůležitější je pro zdravé klouby kolagen II. typu, kolagen I. typu zajišťuje pružnost pleti a pomáhá udržovat hydrataci kůže. Tělo si tuto bílkovinu vytváří samo, ale s přibývajícími léty kolagenu v organismu ubývá, proto je vhodné ho doplňovat i pomocí doplňků stravy, a to hlavně po 60. roku věku, kdy dochází k dramatickému úbytku kolagenu.
Optimální denní příjem: Pro dospělého je 5 až 10 g. Nejlepší je doporučenou denní dávku rozdělit do několika a užívat rozděleně v průběhu dne (3 – 5 x denně)
Když je ho málo: Projevuje se to stárnutím kůže, která je méně pružná, tvorbou vrásek, slábnutím vlasů, bolestmi kloubů, větší křehkostí a snadnou lámavostí kostí, pomalejší regenerací svalů a šlach, nejen po sportovním výkonu, pomalejší hojení ran.
Rizikové užívání: Není takřka žádné, někteří uživatelé doplňků s kolagenem si pouze stěžují na špatnou chuť v ústech, pocity plnosti a pálení žáhy.
Přírodní zdroje: Jsou to zelí, fazole, mrkev, sója, lněné semeno, třešně, jahody, citrusy, olivy, vývary z kostí a aspik.
KOENZYM Q10
Jde o nebílkovinnou sloučeninu podobnou vitaminům. Vyskytuje se téměř ve všech buňkách lidského těla, podílí se na energetickém metabolismu a má funkci antioxidantu. Nejvíce potřebný je v srdci, plicích a játrech. Důležitý je pro zdraví a pružnost pokožky, plodnost. Organismus si jej částečně vytváří sám a část je přijímána ve stravě (3 – 10 mg denní potřeby). S věkem se snižuje množství koenzymu Q10, které si tělo umí vyrobit, proto je vhodné ho více doplňovat, a to již od 30 let věku.
Optimální denní příjem: Pro dospělého je to 30 – 60 mg, v závislosti na věku a hmotnosti. Vyšší nároky na jeho příjem mají sportovci, kuřáci, lidé užívající léky na snižování hladiny cholesterolu.
Když je ho málo: Hrozí vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, infarktu myokardu i poškození jater. Projevuje se únavou, nižší výkonností, nervozitou, nižší odolností, horším hojením ran, problémy s dásněmi – krvácivost a parodontóza, stárnutím kůže.
Rizikové užívání: U citlivých osob se může při dlouhodobém podávání vyšších dávek objevit zažívací potíže, jako jsou zvracení, průjem, ztráta chuti k jídlu či pálení žáhy. Je také dobré se poradit s lékařem, pokud užíváte jiné léky, protože koenzym Q10 může jejich účinnost snižovat.
Přírodní zdroje: Zásobárnou jsou mořské plody, hovězí maso, mléko, vejce, vnitřnosti, olivový olej, brokolice, špenát, kukuřice, buráky, celozrnné obiloviny a sója.
Co pro nás znamenají vitaminy, minerály a další nezbytné látky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.