Stravování v souladu s přírodou - Jak na to v létě?

Zatímco kdysi bývalo pro lidi přirozené respektovat rytmus roku, moderní člověk se od své podstaty čím dál víc vzdaluje. Při honbě za lepším zdravím se spoléháme spíše na medicínu a prevence nám nic neříká. Při touze po štíhlejší postavě zase podstupujeme nemyslné diety, které nemají dlouhodobý efekt. A přitom stačí tak málo! Naladit se na to, co naše tělo v určitých obdobích skutečně potřebuje, a co mu naopak škodí. Užitečným rádcem nám může být sama příroda…
V nejteplejším období roku je vhodná lehká strava, která tělo zasytí, povzbudí a dodá mu dostatek tekutin, ale zároveň ho nezatíží zbytečnými kaloriemi. Taková, která obsahuje větší množství vlákniny, vitaminů, minerálních látek a vody. Dochází k přirozené očistě srdce a tenkého střeva, které nejvíce povzbudí potraviny hořké chuti. Doporučují se studená nebo jen krátce tepelně upravovaná jídla, jejichž základem jsou zelenina a byliny, když maso, tak grilované nebo šetrně smažené. Omezit by se měla konzumace soli, pálivého koření, kávy, alkoholu, ale i zmrzlin a ledových nápojů, jelikož můžou způsobovat zadržování tepla v těle. Jakmile se ohlásí babí léto, začnou být nejvíce aktivní slinivka, slezina a žaludek, jejichž funkci nejlépe podporují vydatnější potraviny s přirozenou sladkou chutí.
Co tělu prospěje
Obiloviny a výrobky z nich: pohanka, kukuřice, rýže, kukuřice, amarant, v pozdějším létě ke kukuřici přibývají jáhly a quinoa
Luštěniny a výrobky z nich: různé druhy čočky i fazolí, zelený hrášek, tofu, později sójové boby, fazole pinto a cizrna
Zelenina a ovoce: listová zelenina, všechny druhy salátů, ředkvičky, rajčata, okurky, meloun, brusinky a všechno sezónní ovoce, později zelí, cibule, dýně, květák, tuřín, kedlubna, kořenová zelenina, jablka, hrušky a švestky
Živočišná strava: dietnější druhy masa, především ryby, s nástupem babího léta pak mléko a smetana
Ostatní: oregano, muškát, kakao, zelený čaj, poté kvalitní rostlinné oleje, vanilka, med, rozinky, mandle
Další tipy
· V létě a obzvlášť horkých dnech je potřeba zvýšit denní příjem tekutin, aby nedošlo k přehřátí organismu. Ideální jsou obyčejná neperlivá voda nebo slabý vlažný čaj. K přírodním »ochlazovačům« pak patří například pivo, ale nikoli ledové, šípkový nebo mátový čaj, okurková limonáda nebo vlažná voda s citronem.
· Dobrou službu udělají v letní kuchyni také čerstvé bylinky, ideálně z vlastní zahrádky. Kromě toho, že usnadňují trávení a vyvažují těžší pokrmy, obsahují také mnoho vitaminů, minerálů, antioxidantů a cenné aromatické látky, které mají řadu pozitivních účinků na zdraví.
· Léčivé byliny sice můžeme sbírat od jara až do podzimu, ale léto je pro ně ideální. Nastává ten pravý čas natrhat si do zásoby například lípu, řepík, heřmánek, meduňku, třezalku, řebříček nebo třeba měsíček. Kdo bude úspěšný, může si z části »úlovku« vyrobit přírodní léčivé výluhy či masti.
· Ovoce je mimo jiné zdrojem cukru, kvůli kterému se někdy doporučuje jíst ho s mírou. Některé druhy ovoce můžou také často způsobovat nadýmání, zvlášť když se jí zároveň s jinými potravinami. Proto je nejlepší konzumovat ho s odstupem alespoň půl hodiny před nebo tři hodiny po jídle. To neplatí v případě tepelné úpravy.
Letní recept a stravu vhodnou pro další roční období najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 9.