Kdo jí podle ročního období, prospívá svému tělu i duši!

Zatímco kdysi bývalo pro lidi přirozené respektovat rytmus roku, moderní člověk se od své podstaty čím dál víc vzdaluje. Při honbě za lepším zdravím se spoléháme spíše na medicínu a prevence nám nic neříká. Při touze po štíhlejší postavě zase podstupujeme nemyslné diety, které nemají dlouhodobý efekt. A přitom stačí tak málo! Naladit se na to, co naše tělo v určitých obdobích skutečně potřebuje, a co mu naopak škodí. Užitečným rádcem nám může být sama příroda…
V jídelníčku našich předků se vždy objevovalo pouze to, co jim v určitém období příroda nadělila. My naopak jíme většinou podle nabídky supermarkétů, tedy i produkty, které jsou chemicky ošetřované, chuťově upravované, konzervované a nezřídka i dovezené přes půl světa a pro náš organismus naprosto cizí. Geneticky jsme však stále naprogramováni stejně, tedy k tomu, abychom ve stravě využili především toho, co je pro nás v našem prostředí nejpřirozenější. Když totiž dodáme tělu, co právě potřebuje, oplatí nám to lepším zdravím i kondicí.
Tip!
K jednotlivým ročním obdobím najdete také skvělé recepty od autorky bestsellerů o zdravém stylu a propagátorky bio stravy Hanky Zemanové. Text receptů je redakčně upraven, celé znění najdete v knize Rytmus roku s Hankou Zemanovou (vydalo nakladatelství Smart Press, 990 Kč). Kromě dalších receptů je v knize mnoho inspirace, jak sladit zdravý životní styl s ročním obdobím, jak přirozeně posilovat imunitní systém správným výběrem sezónního jídelníčku, jak zpracovávat lokální superpotraviny a jak připravovat léčivé čaj a elixíry z darů naší přírody.
Jaro
V období, kdy odejde zima, potřebuje naše tělo načerpat dostatek síly a energie. Vhodná je strava méně kalorická, méně tučná, s převahou rostlinných bílkovin, zároveň však svěží, dostatečně výživná a detoxikační. Vzhledem k tomu, že se na jaře přirozeně čistí především játra a žlučník, doporučuje se jídlo kyselé chuti, která podporuje právě jejich funkci. Důležitá je kvalita, nikoli kvantita, stejně tak je dobré používat při vaření málo kombinací, usnadňuje to trávení. Základ stravy by mělo tvořit tepelně upravené jídlo, je však ideální doplnit ho co nejvíc čerstvým zeleným, co právě začíná růst. Nejvhodnější kuchyňská úprava je dušení a napařování, vhodná je i konzumace sytých polévek. Na místě je omezit solení, alkohol, těžká a tučná jídla, vše smažené a také bílé pečivo.
Co tělu prospěje
Obiloviny a výrobky z nich: pšenice, žito, jáhly, loupaný oves, ovesné vločky, ječmenné kroupy, špaldový bulgur, kuskus, celozrnné těstoviny, žitný celozrnný chléb z kvásku
Luštěniny a výrobky z nich: bílé fazole, sójové boby, hrách, fazolky mungo, tempeh, tofu, natto
Zelenina a ovoce: vše zelené, pastinák, pórek, ředkvičky, kořenová zelenina, kysané zelí, nakládaná kvašená zelenina (tzv. pickles), když ovoce, pak kyselejší chuti
Živočišná strava: zakysané mléčné výrobky, vejce
Ostatní: šípkový, meduňkový nebo slézový čaj, jablečná šťáva
Další tipy
· Při vaření se doporučuje používat produkty, které podpoří kyselou chuť potravin a znásobí jejich pozitivní účinky na játra a žlučník. Je to například ume ocet, vinný či rýžový ocet, nálev z kysaného zelí, citronová nebo zázvorová šťáva.
· Téměř všechny obiloviny je vhodné nechávat před vaření namáčet, klidně i přes celou noc. Zrno se tak začne probouzet k životu, čímž se mění jeho složení a zvyšuje se obsah zdraví prospěšných látek, navíc je i lépe stravitelnější.
· Spoustu důležitých živin, antioxidantů a enzymů dodají tělu také klíčky. Velmi oblíbené jsou například klíčky z vojtěšky, z fazolí munga, čočky či hrachu, méně známé, ale chutné jsou i naklíčená semínka ředkviček, brokolice nebo červeného zelí.
· Byla by škoda nevyužít v kuchyni také darů divoké přírody. Brzy z jara je to kořen pampelišky, později i její listy a květy, dále sedmikráska, kopřiva, medvědí česnek, jitrocel nebo řebříček, ale i mnoho dalších. Některé z nich lze použít do salátů, jiné do polévek či na výrobu chutných pest.
Tip na jarní jídlo i stravu vhodnou v dalších ročních období najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 9.