Adam Rundus (27) - Od MasterChefa ke společné kuchařce...

Cibuli krájí pomaleji než profesionálové, přesto Adam Rundus (27) během krátké doby doslova vyletěl mezi nadějné české kuchaře. K vášni pro jídlo ho přivedla jeho starší sestra, známá kuchařka Kamila Chadim (34) alias Kamu, která ho rovněž podpořila v účasti v televizní soutěži MasterChef Česko, kde skončil nakonec sedmý. Díky tomu Adama úspěšně rozjel podnikání v gastronomii, na svém kontě má například ocenění Objev roku soutěže Food Blog 2024. Pravou rukou a parťačkou zároveň mu je jeho půvabná přítelkyně, grafička Dorota Dostálová (25). Poznali se už jako teenageři, ale láska mezi nimi naplno vzplanula přd necelými dvěma lety. Na podzim společně vydali kuchařku Smash-Ba a není to zdaleka jediná věc, která se jim povedla. Když je čas, oba rádi cvičí jógu nebo zajdou do sauny. A v budoucnu pomýšlejí i na rodinu. Zatím je ale jejich priorita cestování a realizování svých nápadů v oblasti gastronomie.
Jeho cesta ke gastronomii se vymyká těm, kterými si prošla asi většina profesionálních kuchařů. Adam se o jídlo až do svých patnácti let nijak zvlášť nezajímal. Vlastně jedl pořád to samé. Jídla, která mu chutnala, by člověk spočítal na prstech, a kdyby je vyjmenoval před odborníky na zdravé stravování, asi by zalapali po dechu. „Jedl jsem jen hranolky, krokety, smažák, kuřecí řízky apod. Neměl jsem rád omáčky a české chutě,“ začíná své vyprávění Adam. Byla to právě jeho starší sestra Kamu, která vzala svého bratra v patnácti do slavné vietnamské tržnice Sapa. „Tam jsem tehdy objevil, že jídlo může být i zábavný. Začal jsem se o něj víc zajímat a v průběhu několika let jsem se sestrou navštívil i mnoho zemí, kde jsem poznal spoustu úžasných chutí a získal nějaké zkušenosti,“ líčí Adam své zážitky s tím, že v té době ještě netušil, jak nakonec gastronomie osudově ovlivní jeho život. Vařit nakonec začal až ve svých 24 letech, když odletěl s tehdy ještě kamarádkou Dorotkou do Kostariky za sestrou, která tam má s manželem restauraci Mycelium. Aby se za oceánem uživili, prodávali v Kamilině zmrzlinárně a i jinak pomáhali s provozem, a tak se Adam dostal k vaření. „Najednou jsem zjistil, že mi to docela jde, ale nějak vážně jsme to s Dorotkou nebrali,“ směje se sympatický mladík.
Technika byl problém
Po návratu do Česka pracoval v herecké agentuře a jednou zakázkou byl casting do soutěže MasterChef. Nova tehdy hledala neherce, kteří umí vařit a kteří by se chtěli do kulinářské reality show přihlásit. „Vařit jsem začal tak dva měsíce před začátkem MasterChefa. Techniku jsem neměl žádnou. Vlastně dodneška neumím rychle nakrájet cibuli, ale přišlo mi to jako hrozně vtipný nápad. Sázel jsem na to, že jsem se ségrou už něco udělal, pomáhal jsem jí i s její s kuchařkou, byl jsem u toho vaření a věřil jsem si, že mám cit na chutě,“ vyjmenovává Adam, který se nakonec soutěží prošel velmi úspěšně. V té době ho Dorota hodně podporovala. MasterChef mu i jinak otevřel bránu do úplně do nového světa. „S přítelkyní jsme asi tři měsíce potom, co vysílali MasterChefa skončili oba v práci a začali podnikat. Rozjeli jsme Instagram a naši značku Souzen a máme radost, že se obojímu daří. Navštěvujeme také různé restaurace, bistra a jiné zajímavé koncepty a natáčíme o nich videa,“ vysvětluje Adam, který ale přiznal počáteční obavy, především ze stran rodičů, což potvrzuje i jeho přítelkyně Dorota: „Rodiče nám to samozřejmě rozmlouvali. Byl to krok do neznáma a přece jenom chtěli, abychom měli nějakou jistotu. A i když asi úplně nerozumí, jak to všechno funguje, máme jejich absolutní podporu.“ Oba jsou si vědomi, že opora rodičů je nesmírně důležitá a že díky tomu se jim vrhá do nových nápadů a projektů mnohem snáz. „Možná si naši oddechli, když pak viděli i naši kuchařku Smash-Ba, která nedávno vyšla a která je nyní ke koupi na našich stránkách souzen.cz nebo na rohlík.cz a která se, myslím, povedla,“ uvedla Dorotka, autorka grafického designu knihy. „Obrazově je nádherná a všichni si v ní najdou to své. Od maminek až po cestovatele. A taky jsme chtěli, aby byla finančně dostupná pro všechny,“ doplňuje autor receptů. Další z nápadů, se kterým mladá dvojice sklízí úspěch, jsou multifunkční zástěry pro kuchaře a kuchařky. „Vymýšleli jsme je se známými kuchaři a sledovali jejich potřeby, tipy a nápady, dbali jsme i na kvalitní látku, jsou prodyšné, šité ze stoprocentní bavlny, mají různé kapsy, které kuchaři potřebují a důležitou součástí i připnutá utěrka. Zástěry jsou v několika barvách, takže vrchní a spodní díl se dají navíc různě kombinovat. Třeba podle nálady,“ nadšeně vypráví mladý kuchař s tím, že zájem o ně mají i velké a osvědčené firmy pro své zaměstnance.
Dáváme si prostor - Nejen o tom čtěte v tištěném APŽ číslo 6.