Michal (32) z Prahy založil se společníky kavárnu: Na cukr Kafánek má patent!
Do kávy se zamiloval už jako student střední školy, kdy začal jezdit do Itálie, kde brigádničil v pohostinství. Tenkrát také začal snít o vlastní kavárně. Michal Perna (32) nyní žije s partnerkou a dvěma dětmi v Praze a svůj sen si splnil. Nebyla to ale lehká cesta. Svou první kavárnu vybudoval před necelými třemi lety s myšlenkou dát zákazníkům nejen posezení u dobré kávy, ale také něco navíc. To se mu podařilo mimo jiné v podobě Kafánka…
V pouhých šestnácti letech Michal poprvé odjel pracovat do zahraničí. Jako student střední hotelové školy chtěl zjistit, jak se v pohostinství pracuje jinde než u nás. „Vyšlo to tak, že moje cesta vedla do Itálie, konkrétně do Bibione do hotelu Palace. Tam jsem pracoval jako číšník a vracel jsem se tam vlastně každé prázdniny,“ upřesňuje Michal, který si v Itálii zamiloval zejména kávu. Už tenkrát začal v hlavě spřádat plány na svůj vlastní podnik, kde by podával opravdu kvalitní produkty. Po studiu střední školy neměl na založení vlastního podnikání prostředky a ani podpora ze strany nejbližšího okolí se nedostavila tak, jak doufal. Proto pracoval poměrně dlouho v oboru jako zaměstnanec a vydělával si i prací na výletních lodích. „Zpětně si říkám, že to tak mělo být. Pokud bych nemusel překonávat překážky a sbírat zkušenosti, nebyl bych dnes tam, kde jsem,“ zamýšlí se mladý muž. Časem se Michal dostal jako dobrovolník k firmě Dobroty s příběhem, která se specializuje na zaměstnávání lidí s mentálním a fyzickým postižením nebo sociálně znevýhodněných osob. Specialitou byly a jsou nakládané sýry a utopence, které dodávají do restaurací, kaváren i dalších podniků. „Vždy jsem měl sociální cítění a pochopení pro to, že někteří z nás potřebují pomoc, protože sami některé věci nedokážou. Při práci dobrovolníka jsem si uvědomil, že nechci vytvořit jen vlastní kavárnu, kam lidé budou chodit na kvalitní kávu, ale chci, aby v mém podniku našli i určitou přidanou hodnotu…,“ popisuje, co předcházelo jeho podnikání.
Pomoc potřebným
První kavárnu s názvem Kolibri založil Michal začátkem dubna roku 2019 v pražské Hostivaři. „Měl jsem po boku i svou tehdejší partnerku, ale naše cesty se brzy rozešly. Do týmu jsme pak začali nabírat další lidi, jako je můj společník Vladimír Lihne, nebo grafik Mirek Špálek a mnozí další. Vypadalo to, že je vše na dobré cestě. Název Kolibri je odvozený od kolibříka, ptáčka, který opyluje květy kávovníku a potřebuje svobodu, aby mohl žít, stejně jako my,“ vypráví. Od počátku se v prostoru kavárny Michal a jeho tým snažili o prostředí, které by vyjadřovalo svobodu a to, že každý návštěvník tu může být sám sebou. Základem byla kvalitní káva, spojování chutí, propojení lidí a také pomoc bližním. „Proto jsme se rozhodli zkrášlit interiér podniku uměleckými díly od méně známých i neznámých tvůrců. Ta byla a jsou zároveň na prodej, takže pokud zákazníka zaujme obraz při pití kávy, může si dílo rovnou odnést domů. Část peněz z každého prodaného díla jde na dobročinné účely,“ vysvětluje kavárník, jehož dalším krokem, pokud jde o charitu, byla značka oblečení Kolibri, z jehož prodeje jde část peněz také na dobročinnost. Sotva se zákazníci naučili podnik navštěvovat a sžili se s ním, musela se kavárna Kolibri z prostorů v Hostivaři přestěhovat. „To bylo v únoru loňského roku. V podstatě na začátku našeho podnikání a v době, kdy se začal rodit Kafánek. Hledali jsme nové prostory. V mezičase jsme naše produkty prezentovali například na farmářských trzích, a festivalech. Zkrátka jsme se všemožně snažili udržet. Letos v únoru se nám konečně podařilo najít prostory v obchodním centru Cíl na Zahradním městě, kde jsme dodnes,“ popisuje Michal překonané útrapy, s nimiž se samozřejmě pojila i situace kolem covidu-19.
Novinka na trhu? To a mnohem více se dočtete v tištěném Aha! pro ženy číslo 49.