Someliér Jan (39) z Říčan u Prahy založil internetovou vinotéku!
Pokud má dobré víno dozrát, potřebuje čas. Podobně to bylo i s podnikáním Jana Pánka (39). Než začal obchodovat s vínem, vedly jeho cesty různými směry, a to od technických oborů přes práci na záchrance či obchod s pivem. Před šesti lety založil e-shop, který se specializuje na prodej archivních vín, a daří se mu velmi dobře. S manželkou a třemi dětmi dnes žije v Říčanech u Prahy, odkud zvládá vše koordinovat.
Jan vystudoval Fakultu elektrotechnickou na ČVUT v Praze. Během vysokoškolských let využil možností absolvovat studijní programy i na jiných univerzitách. Tak se dostal do USA a do Německa, kde nasbíral mnoho cenných zkušeností. „Tyto zkušenosti mě změnily a formovaly, dodnes je považuji za nejlepší benefit studia na vysoké škole,“ doplňuje Jan. V Německu se také seznámil se svou tehdejší přítelkyní, Italkou. Za ní pak po promoci odjel do Itálie, kde několik let žil. „Řekl jsem si, že jako typický český Honza půjdu do světa na zkušenou. Bydlel jsem v lázeňském městečku Aqui Terme nedaleko Janova a pracoval v projekci železničních staveb,“ popisuje mladý muž, kterému na první pohled sice nic nechybělo, ale pracovně to stále nějak nebylo ono. Proto se rozhodl opustit práci v oboru a začal spolupracovat s místním distributorem piva, který do Itálie vozil pivo z Čech. V té době založil také svůj první e-shop, a to s koloběžkami. „Už od střední školy jsem byl nadšeným koloběžkářem. Překvapilo mě, že Italové tento způsob přepravy téměř neznají. Využil jsem díru na trhu a zkusil koloběžky nabízet online,“ vzpomíná na první obchodování přes internet. Postupně se rozhodl do svých aktivit zapojit i dobrovolnickou činnost a práce na záchrance byla jasná volba. Jak zjistil, v Itálii totiž jako záchranáři pracují i dobrovolníci. Udělal si kurz a začal jezdit se záchrankou. Právě díky práci zde se dostal blíž k vínu. „Náhoda tomu chtěla, že právě tady jsem potkal Roberta Orsiho, vinaře, se kterým jsme se spřátelili. Právě on mi ukázal krásy vinařství. Lákalo mě nahlédnout do jeho oboru, a tak jsem začal po čase pracovat ve vinném sklepě a vzdělávat se ve vinařství. Bylo to něco úplně jiného, než na co jsem byl zvyklý z technických oborů, moc mě to bavilo,“ přibližuje vinařské začátky. S Robertem Orsim uzavřeli obchodní partnerství a Jan začal jeho víno prodávat i v Čechách.
Nejisté začátky
O víně mladý podnikatel už něco věděl, vzdělával se zejména praxí. Poté, co s vínem pracoval několik let, pocítil potřebu dát svým zkušenostem nějakou oficiální strukturu a řád. Proto se v roce 2015, po návratu do Česka, zapsal na sommeliérský kurz. „Zároveň jsem tu s vínem obchodoval a stále spolupracoval s Robertem. Ze začátku jsem spíše testoval trh a zjišťoval, co se bude dobře prodávat. Stalo se mi také, že jsem přivezl několik palet jednoho vína a prodával ho pak ještě dva roky,“ směje se. Mezeru na trhu objevil jako podnikatel vlastně šťastnou náhodou, jak tomu mnohdy bývá. „Přemýšlel jsem tenkrát, co dát kamarádovi ke čtyřicátinám. Napadlo mě koupit mu stejně staré, čtyřicetileté víno. Z dárku byl nadšený, a i lidem z okolí to připadalo jako výborný nápad. Zjistil jsem, že se nic podobného na trhu nenabízí. Tak se mi začal v hlavě rodit plán, prodávat archivní vína k různým příležitostem,“ popisuje nadšeně. První lahve archivního vína přivezl z Itálie a zkusil je nabídnout inzerátem na internetu. Velmi ho překvapilo, jak rychle se víno prodalo, i když cena nebyla nijak nízká. „To bylo jasným signálem rozjet prodej archivních vín naplno. Vznikl tedy e-shop www.vinozarchivu.cz,“ říká Jan. Náročnější, než založení e-shopu byly na začátku jiné věci, jako například skladování vína, expedice a dodání zákazníkům. „Nejdříve jsme skladovali víno u nás doma ve skříních. Velkou oporou mi tehdy byla a vlastně stále je moje manželka Gábina, která mi radila s marketingem a pomáhala hledat lahve po skříních… Když už to doma vypadalo jako ve vinotéce a kapacita přestávala stačit, pronajali jsme si nedaleký sklad, ale i tam jsme se brzy nevešli, protože poptávka ze strany zákazníků rostla,“ popisuje Jan, který po několika měsících musel pořídit profesionální skladovací prostory, kde má každé víno ideální podmínky.
Víno chce čas - O tom čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 51-52 a zítra i na našem webu!