Jiří Kubernát z Děpoltovic na Karlovarsku je farmářem v pravém slova smyslu!
Jiří Kubernát měl zemědělství rád od raného dětství. Oba rodiče pocházeli ze selských rodin, a proto již v mládí věděl, jakou cestou by se do budoucna chtěl dát. V současnosti hospodaří na rodinné farmě o rozloze 860 hektarů, kde chová krávy, ovce, koně, prasata i slepice. Specializuje se zejména na produkci mléka a mléčných výrobků. V loňském roce získal ocenění Regionální potravina za Děpoltovické bio máslo.
Cesta Jiřího k vlastní rodinné farmě byla poměrně přímočará, to ale neznamená, že byla jednoduchá. Oba jeho rodiče pocházeli z Klatovska, z rodin, které zemědělství živilo. Od dětství byl tedy Jiří zvyklý pomáhat s péčí o zvířata a půdu a učil se různým pracím, které byly v hospodářství potřeba. Střední a následně i vysoká zemědělská škola byly proto jasnou volbou. Během studia se také seznámil se svou současnou manželkou, s níž později farmu založil. „Bylo to v devadesátých letech, kdy se začínalo hospodařit trochu jinak. V roce 1993 jsem podal privatizační projekt a o tři roky později jsem na jeho základě odkoupil farmu, na které teď pracuje celá rodina,“ popisuje Jiří začátek svého podnikání v zemědělství a doplňuje: „Vše vypadá jednoduše, ale obnášelo to spoustu papírování, zjišťování podmínek a tak dále. Ale rozhodně to stálo za to.“ Pro pana Jiřího a jeho rodinu je hospodaření zkrátka láskou a životním stylem. Ale rozhodně nejde jen o romantiku a souznění s přírodou na úpatí Krušných hor. Především je to pořádná dřina, u které je na prvním místě spokojenost a pohoda zvířat, od níž se všechno odvíjí.
Všechno ručně
Mnozí lidé říkají, že práce je jejich koníčkem. Jiří však tvrdí, že práce na farmě je příliš náročná, než aby se o ní dalo mluvit jako o koníčku. „Koníček je něco, co děláte, když se vám chce, pracovat je ale nezbytné. Zemědělství musíte mít především rádi, pokud ho chcete dělat dobře,“ zamýšlí se zkušený farmář. Starat se o farmu takové velikosti rozhodně není snadný úkol, zvlášť když vše produkujete v bio kvalitě, tedy bez použití chemikálií v rostlinné i živočišné výrobě. Kromě rodiny Kubernátových je zde také 15 zaměstnanců. To ale neznamená, že majitel farmy pouze zadává práci, naopak, sám pracuje tak jako všichni ostatní, a navíc se ještě stará o ekonomický chod farmy. „Pracovní den začíná obvykle v půl sedmé ráno. V tuto dobu se sejdeme s kolegy a já jim nachystám práci. Přes den, když je sezóna, jezdím s traktorem nebo obsluhuji řezačku. Večer se starám o koně, vše poklidím a doma jsem v devět večer,“ popisuje práci na farmě pan Kubernát. V Děpoltovicích platí heslo, že nejdůležitější je vyprodukovat to, co potřebuje dobytek. Tedy seno, různé druhy obilí a luštěniny. Pouze část z toho, co se vypěstuje, jde následně na prodej. Spokojenost zvířat je zkrátka klíčová. Kromě masných krav plemene Limousine a plemene česká straka na mléko, chovají na farmě ovce, prasata, koně, a jelikož se na pozemcích farmy nacházejí i rybníky, věnují se také chovu ryb. „Všichni samozřejmě nedělají všechno, je potřeba mít úlohy rozdělené. Například o mléčnou výrobu se stará hlavně moje manželka. V našem sortimentu je základem pasterované plnotučné mléko, ze kterého odstředěním vznikne smetana. Prodáváme sladkou a zakysanou smetanu. Pokud stlučete smetanu, získáte máslo a podmáslí. Dále z mléka vyrábíme jogurty, a to obyčejné, ochucené nebo řecké. Rovněž můžete vyrobit tvaroh a odpadem je syrovátka. Tu dáváme zvířatům, nebo ji od nás kupují například sportovci, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Dále vyrábíme ještě kefír. Všechno je to o ruční práci, která je mnohdy náročná, ale za ten výsledek určitě stojí,“ popisuje část výrobního procesu Jiří, který jako majitel farmy musí mít o všem dobrý přehled.
Ocenění za práci - Nejen o tom čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 1.