DŽEM S BEZOVÝMI KVĚTY

POTŘEBUJETE: 1 balení JamFix 3:1 Labeta 300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat) 850 g jahod 1 citron nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta 3 – 4 květenství bezu nebo cca 60 –70 ml bezového sirupu (bezové květy mohou být i sušené, a to 3 – 4 lžíce, pokud použijete sirup, uberte cukr cca o 50 g – 100 g)
JamFix promícháme se dvěma lžícemi cukru. Jahody a zbylý cukr rozmixujeme. Z citronu vyždímáme šťávu a připravíme si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky. V případě, že používáme čerstvé bezové květy, necháme je na pár hodin vylouhovat v cca 60 ml vody, poté květy vyždímáme a vodu použijeme do džemu. Stejný postup je se sušenými květy. V případě sirupu si dle chuti upravíme poměr cukru a sirupu. Rozmixované jahody smícháme s připraveným JamFixem a přidáme bezovou vodu nebo sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promícháme a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut, a ještě horký džem plníme do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujeme a otočíme na chvíli dnem vzhůru. Džem můžeme pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujeme v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut, nebo ve vodní lázni v troubě.