Smetanový dezert s jahodami

POTŘEBUJETE: 120 ml mléka 500 ml smetany ke šlehání 80 g cukru 1 lžičku vanilkového extraktu 10 g Ovocného pektinu Labeta
NA JAHODOVOU VSTVU: 250 g jahod + pár kousků na ozdobu 2,5 g agaru lístky máty
Mléko a smetanu nalijeme do rendlíku, smícháme s cukrem a zahřejeme. Přidáme vanilkový extrakt, ovocný pektin a 3 minuty povaříme. Směs přelijeme do dezertních mističek, ideální jsou průhledné, a necháme vychladit. Jahody rozmixujeme, přendáme do hrnce, přisypeme agar a za stálého míchání vaříme 2 – 3 minuty. Necháme chvíli vychladnout, ale pozor, ať nám směs nezatuhne, a nalijeme ji na smetanový základ. Dozdobíme kousky jahody a lístky máty a necháme opět vychladit.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 24.