Džem z černého rybízu a malin

POTŘEBUJETE: 1 kg černého rybízu 300 g malin 1 balení želírovacího cukru Labeta 1 špetku kyseliny citronové
Z rybízu odstraníme nečistoty, stopky můžeme ponechat. Rozmixujeme ho na pyré a propasírujeme přes cedník. K pyré přidáme maliny a zbylé suroviny. Opatrně promícháme, aby se maliny úplně nerozmačkaly a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, až bude mít džem požadovanou konzistenci. Tento poměr surovin vytvoří trochu řidší džem, který se dobře roztírá. Pokud chceme spíše tužší konzistenci, přidáme více želírovacího cukru. Vroucí džem plníme do horkých skleniček, víčka i hrdla otřeme vatičkou namočenou v alkoholu a po zavření otočíme dnem vzhůru.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 24.