Kořeněná meruňková marmeláda

POTŘEBUJETE: 600 g vypeckovaných hodně vyzrálých meruněk 170 g cukru 1 lžíce citronové šťávy 1/4 lžičky kyseliny citronové 1 špetku mletého hřebíčku 1 špetku mleté tonky 1 špetku mletého kardamomu pektin nebo želírovací cukr 2 lžíce kvalitního rumu
Meruňky opláchneme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. Ty zasypeme cukrem a necháme tří hodiny macerovat. Tím dosáhneme toho, že cukr vytáhne z meruněk vodu. Meruňky s cukrem slijeme a získanou ovocnou šťávu svaříme na polovinu. Přidáme do ní citronovou šťávu a koření. Doplníme dvěma třetinami meruněk a rozvaříme je. Pro urychlení je můžeme tyčovým mixem rozmixovat (pozor ať se při tom nepopálíte – cukerný roztok je vařící). Pokud chceme dosáhnout tužší konzistence, můžeme přidat pektin či želírovací cukr, případně oloupané pokrájené jablko, které je přímo na pektin bohaté. Vaříme, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Vsypeme zbytek meruněk, přilijeme alkohol a krátce provaříme (cca 4 minuty). Směs plníme do čistých horkou vodou vypláchnutých skleniček, zavíčkujeme a dáme dnem vzhůru. Potřebujeme-li prodloužit trvanlivost džemu, skleničky s náplní ještě zavaříme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 24.