Cheesecake s borůvkovou omáčkou

POTŘEBUJETE: 150 g máslových sušenek 60 g rozpuštěného másla 400 g bílé čokolády 285 ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvarohu 250 g mascarpone
NA BORŮVKOVOU OMÁČKU 280 g borůvek (čerstvých či mražených) 50 g krupicového cukru 1 lžíci citronové šťávy
Sušenky nalámeme do mísy a rozdrtíme je. Pak přidáme rozpuštěné máslo a dobře promícháme. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru cca 20 cm vyložíme pečícím papírem a vmačkáme do ní korpus ze sušenek. Dáme do lednice a nachystáme si náplň. Čokoládu rozlámeme na kousky a necháme ji rozpustit ve vodní lázni. Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošleháme v misce. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a vyšleháme dohladka. Vlijeme na sušenkový základ a dáme do lednice alespoň na tři hodiny ztuhnout. Zatímco se cheesecake chladí, připravíme si omáčku. Polovinu borůvek rozmixujeme s cukrem a citronovou šťávou a krátce povaříme. Před podáváním odepneme stěny formy, cheesecake nakrájíme na řezy. Podáváme přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylými borůvkami.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 24.