Domácí svačina: Domácí bagel se sýrovou pomazánkou

POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky 7 g sušeného droždí 2 lžíce krupicového cukru 1 lžičku soli olej 300 – 320 ml vlažné vody 1 vejce na potření sezamová semínka na posyp
NA POMAZÁNKU: 200 g ředkvičky 200 g tvrdého sýra 2 stroužky česneku 3 lžíce majonézy sůl
Do mísy dáme droždí, lžičku cukru, 100 ml vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mouku a sůl a za postupného přilévání zbylé vody pomalu vypracujeme hladké těsto. To dáme do mísy vytřené olejem a necháme pod utěrkou v teple kynout cca hodinu. Pak z něj tvarujeme kuličky, které na pomoučené desce dotvarujeme do bagelu. Uprostřed uděláme očko pomocí vařečky. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Ve větším širokém hrnci přivedeme k varu vodu a přidáme lžičku cukru. Plotnu pak ztlumíme, vložíme do ní postupně bagely (do hrnce asi 4 ks) a každou stranu půl minuty povaříme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a bagely klademe na plech s pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Dáme do trouby vyhřáté na 200 ºC a pečeme cca 20 až 25 minut. Na pomazánku nastrouháme nahrubo sýr a omyté ředkvičky nakrájíme na nudličky. Smícháme s prolisovaným česnekem, majonézou a ochutíme solí. Vychladlé bagely rozkrojíme, mažeme pomazánkou a doplníme zeleninou a přiklopíme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 23.