Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

POTŘEBUJETE: 200 ml vlažného mléka 2 vejce 2 vanilkové cukry 200 g polohrubé mouky 1 citron 15 g droždí čerstvé 1 kapku rumu máslo na smažení
NA VANILKOVOU OMÁČKU: 250 ml smetana ke šlehání 1 vanilkový cukr 1 vanilkový lusk 3 žloutky
NA BORŮVKY A OZDOBU: 300 g borůvek krupicový cukr podle chuti 100 ml červeného vína 250 g měkkého tvarohu citronovou kůru
V míse smícháme mléko, vejce, vanilkový cukr, mouku, nastrouhanou kůru z celého citronu, rozdrobené droždí a kapku rumu a necháme asi hodinu kynout. Mezitím připravíme omáčku. Do menšího kastrůlku vlijeme smetanu a přisypeme vanilkový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, špičkou nože z něj seškrábneme semínka a přidáme je do smetany. Smetanu přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku a metličkou vmícháme prošlehané žloutky. Kastrůlek vrátíme na sporák a za stálého míchání metlou vaříme pomalu a při nízké teplotě, dokud nezačne houstnout. Poté stáhneme z ohně a přisypeme dvě třetiny borůvek, vše zalijeme vínem a přivedeme k varu. Doplníme cukrem, ještě krátce omáčku povaříme (4 – 5 minut) a propasírujeme ji přes jemný cedník. Tvaroh ochutíme cukrem a citronovou kůrou a vyšleháme. V pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm usmažíme všechny lívance. Podáváme s borůvkami, vanilkovou omáčkou a šlehaným tvarohem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 24.