Jahodové galetky

POTŘEBUJETE: NA TĚSTO: 170 g hladké mouky 25 g moučkového cukru 1 špetku soli 105 g másla 55 ml ledové vody NA NÁPLŇ: 500 g čerstvých jahod 70 g třtinového cukru pár kapek vanilkového extraktu 2 lžíce kukuřičného škrobu
NA DOLADĚNÍ: 1 žloutek 2 lžíce smetany ke šlehání 4 lžičky třtinového cukru mandlové plátky (např. Dr.Rashid z www.zdraveorechy.cz)
V míse smícháme mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a promícháme tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo. Snažíme se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici. Mezitím si připravíme náplň. Jahody nakrájíme na menší kousky a vhodíme do mísy. Přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme chvíli odležet. Až bude těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme ho na čtyři díly. Každý pak rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 20 cm a plníme jahodovou směsí zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla. Okraje galetky potřeme rozšlehaným žloutkem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když se posypou i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě. Nakonec přidáme na každou galetku hrst mandlových plátků. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 20 minut.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 24.