VELKÁ KUCHAŘKA S LETNÍM OVOCEM...

Léto nezadržitelně klepe na dveře a s ním i sezonní ovoce. Na stáncích už se prodávají české jahody a meruňky, na stromech se začínají červenat třešně a višně, pak přijde rybíz, angrešt… Proto pro vás každoročně připravujeme velkou kuchařku s letním ovocem. Ani letos tomu není jinak, a tak vám přinášíme 55 skvělých receptů na džemy, kompoty, moučníky i slané pokrmy, které stojí za vyzkoušení. Užijte si ovoce plnými doušky, protože je nejen chutné, ale také zdravé. Dobrou chuť.
Zdraví prospějí
* Jahody
Mají vysoký obsah vitaminu C, dále draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Proto posilují imunitu, podporují činnost mozku a srdce, pomáhají k lepšímu trávení. Mohou snižovat riziko diabetu 2. typu, kardiovaskulárních nemocí a rakoviny. Na pozoru by se před nimi měli mít jen ti, kteří trpí potravinovými alergiemi.
* Meruňky
Přinášejí řadu zdravotních benefitů, jako je zlepšení trávení, posílení imunity, prevence zácpy a zlepšení stavu kůže a zraku. Jsou bohaté na vitamin A, C, K, E a železo, stejně jako na minerály jako draslík a hořčík.
* Maliny
Díky železu a fosforu se podílí na správném fungování srdce a působí proti stresu a migrénám. Výborně detoxikují, protože čistí krev, ledviny a díky tříslovinám i stěny střev. Jsou vhodným doplňkem detoxikačních i redukčních kúr. Toto nízkokalorické ovoce je tedy vhodné i při léčbě cukrovky.
* Borůvky
Patří mezi nejzdravější druhy ovoce vůbec. Pyšní se obsahem draslíku, železa, hořčíku, fosforu, síry a dalších minerálních látek. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A. Mají výjimečný obsah mnoha antioxidantů, podporují přirozenou obranyschopnost organismu.
* Rybíz
Toto nízkokalorické ovoce obsahuje velké množství vitaminů a minerálů, zejména vitamin C, vápník, draslík a železo. Obzvláště vysoký obsah vitaminu C má černý rybíz, který obsahuje také flavonoidy. Ty působí jako antioxidanty a mohou pozitivně ovlivňovat imunitní systém. Díky vláknině pak může rybíz snižovat hladinu cholesterolu a zlepšovat trávení.
* Blumy
Díky obsahu vitaminu E chrání buňky před volnými radikály, a tak jsou blumy výbornou prevencí proti rakovině a také předčasnému stárnutí. Obsažené vitaminy skupiny B pak podporují tvorbu krve a látkovou výměnu, působí preventivně proti vzniku srdečních chorob, podporují činnost mozku nebo se podílejí na regeneraci a správné funkci svalů.
Recepty najdete v tištěném APŽ číslo 24 a něco i na našem webu.