Velikonoce: Jidáše Zrno Zrnko

POTŘEBUJETE: 600 g hladké mouky 20 g čerstvého droždí (7 g sušeného droždí) 5 g soli 125 g mléka 125 g smetany ke šlehání 100 g změklého másla 60 g cukru 30 g medu 1vejce 1 žloutek 1 bílek na potření citronovou kůru strouhaný muškátový oříšek
Řemeslná pekárna Zrno Zrnko dělá jidáše dle svého následujícího ověřeného receptu. Do mísy robota dáme mouku, droždí a sůl. Promícháme a přidáme zbylé suroviny, včetně trošky kůry a koření. Hněteme asi 10 až 12 minut do pružného těsta. Těsto přikryjeme fólií a necháme zrát v teple asi 60 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí. Rozdělíme na 50gramové kousky a z každého uválíme pramen, ze kterého následně upleteme různé tvary jidášů. Pokud chceme mít tvarování obzvlášť jednoduché, necháme rozdělené kousky vychladit 20 minut v lednici. Jidášky vyložíme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme a necháme kynout v teple asi 30 minut, nebo dokud viditelně nezvětší svůj objem. Troubu necháme předehřát na 200 °C na horkovzduch. Dospod trouby vlijeme asi 200 ml vody. Jidášky postříkáme vodou z rozprašovače a pomašlujeme bílkem rozšlehaným se lžící vody. Po dosažení teploty vložíme plechy do trouby a pečeme 10 až 12 minut, podle potřeby teplotu snížíme na 180 °C. Teplé jidášky podle chuti potřeme rozpuštěným medem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 15.