Velikonoce: Bavorské preclíkové bulky

POTŘEBUJETE: vlažnou vodu 20 g čerstvého droždí 500 g chlebové pšeničné mouky + na pomoučení 10 g cukru 10 g soli 40 g jedlé sody hrubou sůl na posypání
Do větší mísy nalijeme 300 ml vlažné vody, přidáme rozdrobené droždí a rozmícháme. Přisypeme mouku, cukr a sůl. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, a to buď ručně, nebo pomocí kuchyňského robota s hnětacím hákem (hněteme přibližně 8 –10 minut). Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě přibližně 2 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté ho krátce propracujeme, přendáme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na 10 stejných dílů (každý cca 80 g). Vytvarujeme kulaté bochánky, přikryjeme je utěrkou a necháme kynout ještě asi 1 hodinu. Přibližně 15 minut před koncem kynutí přivedeme k varu ve velkém hrnci 2 litry vody, přidáme 40 g jedlé sody a dobře promícháme (pozor – bude pěnit!). Vykynuté bulky vkládáme do vroucí vody pomocí děrované lžíce, vždy jednu po druhé, na cca 40 sekund. Poté je necháme okapat na čisté utěrce. Bulky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, ostrým nožem je nařízneme do kříže a posypeme hrubozrnnou solí (případně sezamem nebo mákem). Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 –25 minut dozlatova. Podáváme teplé nebo necháme vychladnout, chutnají skvěle v obou verzích.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 15.