Velikonoce: Ořechový beránek

POTŘEBUJETE: 6 vajec sůl 250 g másla 300 g polohrubé mouky 295 g moučkového cukru 1,5 kypřicího prášku 80 g nasekaných ořechů (například vlašských) 200 ml plnotučného mléka máslo a hrubou mouku na formu moučkový cukr na posyp
Důkladně vymažeme a vysypeme formu na beránka. Troubu předehřejeme na 170 °C. Žloutky nejprve oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme změklé máslo a vyšleháme, aby se vše spojilo. Do mouky přimícháme cukr, kypřicí prášek a nasekané ořechy. Do směsi másla a žloutků přidáme mléko a suchou směs ingrediencí. Nakonec zlehka vmícháme vyšlehaný sníh. Těsto nalijeme do připravené formy na beránka a pečeme 45 až 50 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě alespoň 3 minuty, aby se těsto od formy lehce odlepilo a beránek šel dobře vyklopit. Nakonec můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 15.