UPEČTE SI DOMA: Celozrnné dalamánky

POTŘEBUJETE: 10 g droždí ½ lžičky cukru 150 ml vlažné vody 150 g špaldové celozrnné mouky 180 g žitné celozrnné mouky 1 lžičku soli ½ lžičky drceného kmínu 100 g kysaného podmáslí 1 lžičku bílého octa
Droždí rozdrobíme, přidáme cukr, zalijeme vlažnou vodou a promícháme. Necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít kvásek – bude to trvat 15až 20 minut. Ve větší míse promícháme sypké ingredience – mouky, sůl a drcený kmín. Podmáslí přilijeme ke kvásku spolu s octem a promícháme. Spojíme sypkou a tekutou směs a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou hodinu až hodinu a půl kynout. Těsto přendáme na pomoučený vál a krátce ho propracujeme. Rozdělíme na 4 stejně velké části, vytvoříme bochánky a přendáme je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je vodou a párkrát nařízneme ostrým nožem. Lehce posypeme kmínem a necháme 20 minut kynout. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 25 minut.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 14.