UPEČTE SI DOMA: Černý chléb

POTŘEBUJETE: 300 g žitné mouky 150 g pšeničné mouky 200 g žitného šrotu 200 g pšeničných otrub 2 lžíce lněných semínek 3 lžíce ovesných vloček 40 g droždí 1 lžičku soli ½ lžičky cukr vlažnou vodu
V misce smícháme lžíci mouky, cukr, droždí a vše zalijeme asi 100 ml vlažné vody. Vše dobře rozmícháme a necháme kynout. V míse smícháme obě mouky se solí, přidáme šrot, otruby, lněné semínko, kvásek a tolik vlažné vody, aby nám vzniklo hutné těsto. Přendáme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na vlažném místě hodinu kynout. Pak těsto vyválíme do tvaru válce, obalíme ve vločkách a přendáme do formy vyložené pečicím papírem. Povrch posypeme zbytkem vloček a podélně rozřízneme nožem asi do hloubky 5 cm. Takto připravený chléb necháme kynout ještě asi 20 minut a pečeme při 150 °C asi 60 až 70 minut.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 14.