Velikonoce: Jarní polévka s bylinkovými kostkami

POTŘEBUJETE: 100 g hrášku 150 g mrkve 100 g pórku 150 g celeru 1,2 l vody 160 g cibule 50 g cherry rajčat 5 g sojové omáčky 2 zeleninové bujóny 1 stroužek česneku sůl bílý mletý pepř
NA BYLINKOVÉ KOSTKY: 2 plátky bílého toastového chleba 5 snítek čerstvé petržele 1 svazek čerstvého kerblíku 1 svazek čerstvého estragonu 20 ml mléka 3 střední vejce 1 lžičku soli 1 špetku mletého pepře olej na smažení
Nejprve si připravíme bylinkové kostky. V mixéru nebo ručním sekáčku nasekáme toastový chléb společně s lístky petržele, kerblíku a estragonu. Přidáme mléko, vejce, sůl a pepř a vše promixujeme na jemnou směs. Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme na mírném ohni trochu oleje. Poté na ni nalijeme bylinkovou směs jako silnější omeletu a opékáme přibližně 3 minuty z každé strany, dokud směs neztuhne. Přendáme na papírovou utěrku a po vychladnutí nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 1 × 1 cm. V parním hrnci nebo nad párou v klasickém hrnci napaříme po dobu 10 –15 minut hrášek a mrkev, pórek a 100 g celeru nakrájené na tyčinky o velikosti cca 1 x 4 cm (zelenina by měla zůstat mírně křupavá). Na vývar necháme ve větším hrnci přivést vodu k varu, přidáme cibuli nasekanou na klínky, zbytek naporcovaného celeru, rozpůlená cherry rajčata, sójovou omáčku, zeleninový bujón, rozdrcený česnek, sůl a pepř. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Napařenou zeleninu rozdělíme na talíře, zalijeme přeceděným vývarem, přidáme několik bylinkových kostek a podáváme. Tip značky Thermomix: Místo kerblíku nebo estragonu můžete použít i jiné bylinky – například pažitku, libeček nebo klasickou petrželku. Výborně funguje i kombinace více druhů najednou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 15.