Velikonoce: Chřestový salát

POTŘEBUJETE: 500 g vody sůl 800 g chřestu 30 g slunečnicového oleje 1 čerstvou chilli papričku 100 g červené cibule 20 g bílého vinného octa 20 g limetkové šťávy ½ lžičky cukru ¼ lžičky mletého černého pepře 500 g zralého manga 100 g čekanky štěrbáku 100 g rukoly 2 snítky čerstvé máty 16 g uzeného krůtího prsa
V hrnci přivedeme k varu 500 ml vody se lžící soli. Očištěný chřest vložíme do pařáku nebo napařovacího cedníku, umístíme nad páru, přiklopíme pokličkou a vaříme v páře asi 16 minut, dokud nebude měkký, ale stále pevný. Poté ho ihned propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Na zálivku rozehřejeme na pánvi slunečnicový olej, přidáme nadrobno nasekanou chilli papričku a cibuli nakrájenou na klínky. Na středním plameni restujeme zhruba 2 minuty. Poté stáhneme z ohně a přidáme vinný ocet, limetkovou šťávu, cukr, pepř a ¼ lžičky soli. Promícháme a necháme chvíli zchladnout. Chřest rozdělíme na kousky dlouhé cca 3 cm a v míse ho smícháme s mangem naporcovaným cca na 3 cm kousky, čekankou pokrájenou na 5 cm kousky, rukolou a lístky máty. Přelijeme připravenou zálivkou a vše jemně promícháme. Salát rozdělíme na talíře a podáváme s plátky uzeného krůtího prsa. Tip značky Thermomix : chřest můžete nahradit blanšírovanými fazolkami nebo cuketou, mango zase nektarinkami.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 15.